Hårdt brug for arbejdskraft om få år

I løbet af de kommende ti år mister vi 110.000 faglærte i arbejdsstyrken. Velfærdsreformen kommer for sent, lyder kritikken.

(Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix)

Hver måned mister tusinder af danskere deres job på grund af finanskrisen. Men om blot få år vil der igen være akut mangel på arbejdskraft inden for en række fag. Og det vil belaste både den offentlige sektor og de private virksomheder.

Kernetropper på vej ud

Velfærdssamfundets faglærte kernetropper er nemlig på vej ud af arbejdsmarkedet på pension og efterløn, og der er ikke unge til at erstatte dem. Den million erhvervsuddannede som i dag udgør rygraden på arbejdsarbejdsmarkedet og som svarer til 45 pct. af alle privat ansatte, vil i 2020 være reduceret med 110.000.

Om ti år vil der således være 18.000 færre kontoruddannede, 16.000 færre sosu'er, 14.000 færre butiksuddannede, 12.000 færre bankuddannede, 8.000 færre mekanikere, 3.000 færre elektrikere, 5.000 færre tømrere, 3.000 færre smede og 5.500 færre maskinarbejdere end der er i dag.

Det fremgår af en analyse, som Dansk Arbejdsgiverforenings blad Agenda har lavet på baggrund af beregningsmodellen Dream, der er anerkendt af Finansministeriet.

En stor fejl

Jørgen Søndergaard, formand for Arbejdsmarkedskommissionen, mener, tallene illustrerer, at de politiske indgreb ikke har løst udfordringen:

- Velfærdsreformen kommer for sent. Det er en stor fejl, at vi venter så længe med at regulere efterløns- og folkepensionsalderen, fordi demografien sætter ind nu. Det ville være meget bedre, hvis vi hævede tilbagetrækningsalderen nu, siger Jørgen Søndergaard om reformen, der gradvist hæver efterlønsalder og folkepensionsalder, men først fra 2019 og frem.

Torben M. Andersen, professor i økonomi og tidligere formand for Velfærdskommissionen, frygter, at manglen på arbejdskraft vil føre til pres for højere lønninger:

- Hvis man ikke gør noget, vil en stor mangel på visse uddannelsesgrupper give et stort lønpres. Især inden for den offentlige sektor er det et problem, for det er staten, som skal betale regningen, siger Torben M. Andersen til Agenda.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk