Hackerangreb koster dansk virksomhed over en halv milliard

Hackerangrebet betød, at høreapparatvirksomheden Demant ikke kunne distribuere produkter, og det har kostet salg.

Hackerangrebet lammede systemerne så meget, at det gik ud over distribution af høreapparater. (© iStock)

Et hackerangreb tidligere i september hos høreapparatvirksomheden Demant koster selskabet 550-650 millioner kroner.

Det oplyser Demant - tidligere kendt som William Demant - i en meddelelse.

Hackerangrebet fandt sted 3. september. Selskabet ønsker ikke at oplyse, hvilken type angreb der er tale om, men angrebet ramte selskabets servere og systemer, og det har påvirket produktion og distribution af høreapparater, som bliver solgt under navnet Oticon.

Dermed har Demant ikke kunnet sælge så meget som normalt. Det har især gjort sig gældende i USA, som er Demants vigtigste marked, men også salget i Australien, Storbritannien og Canada er ramt.

Demant er blandt Danmarks største virksomheder og havde sidste år en omsætning på knap 14 milliarder kroner. Der er 14.000 ansatte på verdensplan.

Hackerangrebet har blandt andet betydet, at Demant ikke har kunnet hjælpe hørehæmmede på sine klinikker på normal vis.

Et hackerangreb af den størrelse er voldsomt

Demant er fortsat i gang med at gendanne systemer og servere efter angrebet, og de fleste er nu oppe at køre igen på normal vis.

De resterende forventes at være på plads inden for de næste to-tre uger.

- Cyberkriminaliteten har haft en betydelig indvirkning på vores evne til at skabe den vækst, vi forventede i andet halvår, siger Søren Nielsen, administrerende direktør for Demant.

Hos Sydbank betegner senioranalytiker Søren Løntoft Hansen, der følger Demant tæt, hackerangrebet som voldsomt.

- At et hackerangreb kan koste et selskab på den anden side af en halv milliard, er voldsomt.

- Angrebet har ramt stort set hele værdikæden hos Demant - lige fra forskning og udvikling over i salg og distribution. Det er et meget kraftigt angreb, siger han.

Demant nedjusterer forventninger til salg

Demant oplyser, at virksomheden forventer at få 100 millioner kroner i forsikring på grund af hackerangrebet. Det beløb er fratrukket de 550-650 millioner kroner, som det forventes at koste.

På grund af hackerangrebet nedjusterer Demant sine forventninger til overskuddet i 2019.

Selskabet forventer nu at tjene 2-2,3 milliarder kroner mod tidligere 2,65-2,85 milliarder kroner, og nedjusteringen på de mere end 500 millioner kroner får torsdag morgen investorerne til at sende aktien ned med over 6 procent til kurs 170.

Det er ikke første gang, at en større dansk virksomhed er blevet ramt af et omkostningsfuldt hackerangreb. I 2017 blev Mærsk ramt af et angreb, der kostede transportgiganten mellem 1,3 og 1,9 milliarder kroner.

- Hackerangreb er blevet en trussel for selskaberne, som skal tages alvorligt. Det er et væsentlig risikomoment, som virksomhederne er nødt til at bruge flere penge på at sikre sig mod, siger Søren Løntoft Hansen.

DR Nyheder