Hæv din særlige pensionsopsparing i 2009

Som en del af regeringens skattereform kan danskerne hæve de opsparede midler i SP-ordningen i 2009. For den typiske lønmodtager vil beløbet ligge mellem 15.000 og 30.000 kroner.

Som en del af regeringens skattereform bliver det muligt for danskerne at hæve de opsparede midler i SP-ordningen i 2009. (Foto: DR)

Som en del af regeringens skattereform bliver det muligt for danskerne at hæve de opsparede midler i SP-ordningen i 2009.

Siden 1998 har lønmodtagerne indbetalt en procent af lønnen til ordningen, der dog har været suspenderet siden 2004. Den typiske lønmodtager vil have mellem 15.000 og 30.000 sparet op i ordningen.

Ved at give danskerne mulighed for at hæve pengene, håber regeringen at sætte gang i det private forbrug.

Ekstra penge til afdrag på bilen
- Vi kan se, at mange danskere holder igen med deres private forbrug, og hvis de gør det, fordi de er usikre på, om de har penge nok til at betale terminen eller afdrag på bilen, så er der nu mulighed for at give dem deres egne penge tilbage, siger skatteminister Kristian Jensen til DR Nyheder.

I det mest optimistiske scenarium vil udbetalingen af de opsparede midler i SP-ordningen i 2009 øge husholdningernes forbrug med op til 25-30 milliarder kroner. Men spørgsmålet er så, om danskerne vil benytte sig af tilbuddet.

- Hvis bare en fjerdedel af dem, der har sparet pengene op på SP-ordningen benytter sig af lejligheden til at hæve den igen, så svarer det til at 7-8 milliarder kroner kommer i omløb, siger Kristian Jensen.

Husk skatten
Man skal dog huske, at hvis man hæver den særlige pension, skal der også betales skat af pengene.

De første 15.000 kroner skal der betales 35 procent i skat af, mens alt derover bliver beskattet med 50 procent.

- Men de 35 procent i skat er mindre, end hvis man venter og får dem udbetalt som pensionist. Så hvis man har brug for pengene nu og her, så er der en motivation til at tage imod tilbuddet, siger skatteministeren til DR Nyheder.

Den enkelte skal selv bede om at få opsparingen udbetalt. Der vil blive etableret en enkel procedure herfor ved hjælp af blanket, telefon eller internettet.

På ATP's hjemmeside er det muligt at se, hvor meget man har stående på sin SP-konto. Alternativt kan man ringe til ATP på 48204923 og få det oplyst.

Planlægger du at hæve din SP-opsparing? Og har du lyst til at fortælle om hvorfor og hvad pengene skal bruges til i TV Avisen i aften, så send en mail til penge@dr.dk med dit telefonnummer og adresse.

Fakta: SP-ordningen

Den Særlige Pensionsopsparing (SP) blev født for 10 år siden for at bremse danskernes forbrug. SR-regeringen døbte barnet "Den Midlertidige Pensionsopsparing."

Målet var at tvinge danskerne til at spare ekstra 1 procent af bruttoindkomsten op.

I 1999 blev ordningen ændret og omdøbt til Den Særlige Pensionsopsparing (SP), og den fik karakter af en egentlig skat.

I 2001 ændrer VK-regeringen ordningen, således at man nu sparer op til sig selv i stedet for efter en omfordelingsnøgle.

I 2004 suspenderes ordningen i samme åndedrag som der indføres skattelettelser. Målet er at give væksten et løft. Danskerne beholder den ene pct., men skal betale skat af pengene.

I 2008 planlagde regeringen at genindføre ordningen for at bremse privatforbruget i forbindelse med finanslovsforslaget for 2009, men forslaget blev til sidst taget af bordet igen.

Kilde: Ritzau