Har du den rigtige gamle vinylplade på lager? Salget af brugte LP'er boomer

Vi er vilde med brugte vinylplader. Og skulle du ligge inde med den helt rigtige af de sorte rillede, så kan det være sort guld.

(Foto: Jørgen Søby, DR)

For nylig overhalede salget af nye vinylplader salget af CDer. Nu stormer også de brugte skiver frem.

Det viser spritnye tal fra Danmarks største online markedsplads, DBA, som i 2017 satte 177.000 brugte plader til salg. Det er det højeste tal nogensinde og tre gange så mange som de 56.000, der blev sat til salg for tre år siden.

Samtidig viser en rundringning til tre af de største pladebutikker i København, Århus og Odense et markant mersalg. I København og Århus meldes der om vækst i salget på 18 og26% fra 2016-2017.

- Der er klassiske rockplader, der er meget efterspurgte. Pink Floyd, Queen, Led Zeppelin, Rolling Stones og Beatles, forklarer vinylekspert Simon Busk fra den københavnske butik Accord.

Hip til 2.500 kroner

Den øgede efterspørgsel har også fået priserne på mange plader til at stige, uddyber han. Også for mange mere almindelige af slagsen:

- Fleetwood Mac og Dire Straitsplader, som tidligere gik for 30-60 kroner, er nu oppe i 100 kroner. Fordi der kommer unge købere til konstant, siger han.

Og skulle du ligge inde med de helt rigtige af de sorte rillede, så kan det sorte være guld:

- Pladen ”Minutes to Go” fra punkbandet Sods – som senere blev til Sort Sol – går for ca. 500 kr. Det kræver, den er i god stand. Og Steppeulvenes plade "Hip", som findes i mange forskellige udgaver, kan koste alt fra 200 til 2.500 kr., forklarer Simon Busk.

Der er dog ikke alt, der kan ligge på en grammofon, der er guld:

- Der er pladegenrer, der er døde. Opsamlinger, underholdningsmusik, klassisk musik. Der kommer ikke nogen nye købere til, siger han.

Vi vil eje

Livsstilsekspert Anne Glad er en af dem, der er også hoppet med på vinyltoget. Hun forklarer vores galoperende interesse med et behov for oplevelser:

- Det er ikke bare det at sætte en plade på, det er også vinylloppemarkeder, grupper på Facebook og Instagram, man kan følge.

Og så er der en stor fankultur omkring vinylerne, påpeger hun:

- Halvdelen af alle de plader, der bliver købt, de bliver slet ikke spillet, det er bare for at eje dem.

Facebook
Twitter