Har du købt kopivarer? Et stigende antal unge vælger kopier, når de handler på nettet

Kopierne kan være farlige for danske forbrugere, advarer myndighed.

Det er særligt parfume, merchandise, tøj, tilbehør til mobiltelefoner og sko købt på nettet, som tolderne beslaglægger i kontrollen.

Tasker, sko, solbriller, sokker og cykelhjelme er bare nogle af de kopivarer, der er til salg i titusindvis af eksemplarer på nettet.

Og selvom kvaliteten kan være ringere end den ægte vare, styrer et stigende antal unge forbrugere uden om originalerne for at klikke de billige kopier hjem til deres adresse i Danmark.

Over en treårig periode er antallet af danske unge, der bevidst køber kopivarer, steget fra 10 til 17 procent, hvilket er fire procentpoint højere end gennemsnittet for samtlige EU-lande.

EU-gennemsnittet ligger ifølge rapporten på 13 procent:

- En fjerdel af de unge har købt kopivarer på internettet. 13 procent har gjort det med vilje, mens 12 procent har handlet kopivarer utilsigtet, skriver EUIPO i undersøgelsen, hvis resultater baserer sig på svar fra 23.507 unge mellem 15 og 24 år.

Pris lokker forbrugere

Barbara Suhr-Jessen, sektionschef hos Patent- og Varemærkestyrelsen, er ikke overrasket.

Med et stigende omfang af internethandler er det styrelsens vurdering, at langt flere forfalskede varer finder vej til Danmark.

- Handlen med kopivarer er steget voldsomt i takt med at flere handler på internettet. Hvor det engang mest var luksusvarer, der blev kopieret, er det i dag næsten alle typer af varer, siger Barbara Suhr-Jessen.

Hun mener, at varernes priser lokker forbrugere til at vælge kopierne.

Hvad er forskellen på en cykelhjelm og en kopi, der ligner den? Se med i videoen her:

Helt generelt er problemet med køb af kopivarer ifølge Barbara Suhr-Jessen, at mange slet ikke er bevidste om konsekvenserne ved at tage en kopivare i brug.

Kopivarer kan være farlige

Forfalsket tøj og kosmetik kan indeholde skadelige stoffer som bly, arsenik og rotteafføring, mens kopierede elektroniske produkter kan være samlet af komponenter, der ikke lever op til danske sikkerhedsstandarder.

- Varerne kan være direkte farlige. For eksempel kan de bryde i brand, siger Barbara Suhr-Jessen, der desuden nævner, at købene også kan have konsekvenser for dansk økonomi:

- I Danmark skal vi leve af de innovative virksomheder, som skaber ægte produkter. Hvis forbrugerne i stedet køber falske varer fra kopister, som stjæler andres ideer, og snylter på de lovlydige virksomheder, koster det virksomhederne og samfundet enorme summer. Det koster også arbejdspladser, lyder det fra sektionschefen hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

11 forskellige sektorer i Danmark mister ifølge styrelsen årligt 4,2 procent af det direkte salg herhjemme på grund af kopivarer, og EUIPO har estimeret, at handlen med kopivarer koster Danmark knap 4.000 arbejdspladser om året.

Toldstyrelsen konfiskerer pakkerne

En del kopivarer sælges fra hjemmesider uden sikre betalingsløsninger, og i EU er det ulovligt at sælge kopier. Tør forbrugere tage chancen med deres betalingsoplysninger, er det dog ikke ulovligt at købe kopivarer.

Funktionsleder hos Toldstyrelsen Mette Helmundt påpeger, at det kan være en dyr fornøjelse at handle kopivarer.

I videoen her kan du se, hvordan tolderne arbejder med kopivarer:

Varer sendt fra udlandet lander nemlig i Det Internationale Postcenter ved Kastrup Lufthavn, hvor en del af dem bliver scannet, åbnet og undersøgt.

- Der kan være rettighedshavere, der bliver krænket, når folk køber kopivarer. De kan godt finde på at lægge sag an, fortæller Mette Helmundt.

Styrelse advarer: Pas på!

Når Det Internationale Postcenter ved Kastrup Lufthavn finder frem til varer såsom kopier af dansk-designede lamper, bliver rettighedshaveren kontaktet.

Er rettighedshaveren enig i, at der er tale om en krænkelse, beslaglægger og destruerer Toldstyrelsen ifølge Mette Helmundt kopivaren og lader det være op til rettighedshaveren, om der skal rettes krav mod forbrugeren.

De seneste fem år har Toldstyrelsen oplevet en stigning på 65 procent i antallet af sager med kopivarer. I årets første ti måneder har der været knap 6.300 sager, oplyser styrelsen.

Patent- og Varemærkestyrelsen opfordrer forbrugere - unge som gamle - til at holde sig fra internetsider med kopivarer. Fra Barbara Suhr-Jessen lyder rådet:

- Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, så pas på.