Harald Nyborg: Lego ville ikke lege med os

Lego nægtede at sælge originale klodser til Harald Nyborg. Derfor satser butikskæden på kopier.

- Da vi fik svaret fra hestens egen mund, så turde vi godt købe store mængder hjem af Sluban, siger Arne Gerlyng-Hansen, direktør i Harald Nyborg.

Det var et afslag fra Lego i Billund, som sendte Harald Nyborg i armene på et kinesisk kopifirma. Det fortæller direktøren i Harald Nyborg.

- Vi forsøgte at komme til at forhandle Lego-produkter og tog derfor kontakt til Lego for lidt over et år siden, siger Arne Gerlyng-Hansen, direktør i Harald Nyborg.

- Men efter nogle møder fortalte folk fra Lego os, at virksomheden havde truffet en principiel beslutning om, at de ikke ville sælge produkter i byggemarkeder i Danmark, og det ramte os, siger Arne Gerlyng-Hansen.

Kom tilbage med Sluban

Afslaget fra Lego fik ham til at handle resolut.

- Når vi ikke kunne få Lego, så begyndte vi at kigge os omkring andre steder i verden, siger Arne Gerlyng-Hansen.

Direktøren bad indkøbere i Harald Nyborg finde produkter, der konkurrerer med Lego. Og de kom tilbage med kopi-Lego af mærket Sluban, som produceres i Kina, og som er markant billigere end originalt Lego.

Derefter tog Harald Nyborg kontakt til Lego for at sikre, at de ikke overskred Legos rettigheder ved at sælge produktet.

- Da vi fik svaret fra Lego om, at de hverken kunne eller ville modsætte sig, at vi købte og solgte Sluban i vores byggemarkeder, så havde vi fået svaret fra hestens egen mund, Lego selv, og så turde vi godt købe store mængder hjem af Sluban, siger Arne Gerlyng-Hansen.

drdk lego klon ny ulogo

Forlig i 2013

Hverken Lego eller Slubans europæiske importør med hovedsæde i Holland har ønsket at give interview til DR Nyheder om sagen. Det fremgår dog af omtale på internettet, at parterne har været uenige om, hvorvidt Sluban har lov til at sælge Lego-lignende produkter i Europa.

Legos jurister lagde et pres på Sluban, der tilsyneladende eskalerede i 2011 og 2012, og i 2013 nåede sagen sin foreløbige kulmination, da parterne indgik et forlig.

Legos ledelse bekræfter skriftligt, at der blev indgået et forlig i 2013. Men ledelsen ønsker ikke at uddybe, hvad forliget konkret går ud på. Sluban har ikke svaret på DR Nyheders henvendelser.

Det er offentligt kendt, at Legos patent til den klassiske Lego-klods er udløbet for mange år siden. Dog har Lego i flere omgange indledt søgsmål og sendt trusselsbreve til konkurrenter, der er kommet Lego for nær. Foruden patentrettigheder har Lego brugt argumenter om varemærkerettigheder, ophavsrettigheder og markedsføringsret i kampen mod kopifirmaer.