'Hard core' Kåre Schultz skal rydde op i verdens største producent af kopimedicin

Kåre Schultz er kendt som en hård nyser, der ikke er bleg for at fyre folk.

Kåre Schultz skal stå i spidsen for en af Israels største virksomheder - Teva Pharmaceutical Industries. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Portrætterne kalder ham "hard Kåre", en festglad kronprins og en omvendt Dr. Jekyll og Mr. Hyde, der er sjovest at have med at gøre om aftenen.

Nu trækker medicinaltopchefen fra Lundbeck, Kåre Schultz, stikket til Danmark.

Bag sig efterlader han 26 år i den store danske medicinalvirkomhed Novo Nordisk og to år i direktørstolen for danske Lundbeck med omkring 5.300 ansatte.

I stedet rykker han og hustruen til Tel Aviv i Israel, hvor Kåre Schultz sætter sig i direktørstolen for en af Israels største virksomheder - den multinationale medicinalkoncern Teva Pharmaceutical Industries, som beskæftiger over 50.000 på verdensplan.

Her skal danske Kåre Schultz rette op på virksomhedens økonomi, der er plaget af gæld og nedskæringer.

Hvorfor stopper du?

- Jeg har fået et rigtig godt tilbud fra Teva, som er verdens største producent af generisk medicin (kopimedicin, red.) og leverer medicin til flere patienter hver dag end nogen andre firmaer i medicinalbranchen. Det var så spændende en mulighed, at jeg har valgt at sige ja til det, fortæller Kåre Schultz fra Lundbecks hovedkvarter i Valby ved København.

Det var i morges, at nyheden om jobskiftet landede på forsiden at netaviserne, og siden da er Lundbecks aktiekurs røget ned - ved middagstid 12,4 procent.

Da du kom fra Lundbeck, gik det ikke helt så godt som nu. Du har vendt skuden. Teva bløder også på økonomien. Er det noget af det, der driver dig?

- Jeg kan godt lidt store udfordringer, og det er en rigtig spændende udfordring, der ligger og venter i Teva, så det ser jeg frem til, siger Kåre Schultz.

Fyrede og fik Lundbeck på ret kurs

Den nye Teva-topchef kan endnu ikke sætte mange ord på, hvordan han skal vende udviklingen i den israelske virksomhed.

Der skal først lægges en god, klar strategi i samarbejde med bestyrelsen og resten af Teva-ledelsen, lyder det fra Kåre Schultz.

Da han kom til Lundbeck for to år siden, gik der lige over 90 dage, så røg de første fyresedler på bordet. Om det også bliver tilfældet i Teva, er for tidligt at sige.

Du er kendt som "hard core", blandt andet fordi du fyrede 1.000 medarbejdere i Lundbeck efter din tiltrædelse. Teva lider. Har du også en bunke fyresedler med til dem?

- Det er alt for tidligt at kommentere på, hvad der præcis skal ske, når jeg starter. Nu skal jeg første stoppe her og starte der. Så får vi lavet en klar strategi, siger Kåre Schultz.

Teva selv lægger stor vægt på, at virksomheden nu har fået en topchef, der før har bevist, at han kan vende virksomheders udvikling og få dem tilbage på sporet med høj omsætning og god indtjening.

Kåre Schultz var ansat i medicinalvirksomheden Novo Nordisk i 26 år, inden han i 2015 blev direktør for en anden dansk medicinalvirksomhed, nemlig Lundbeck. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Vemodigt og trist at sige farvel

Til gengæld kan den 56-årige økonom og medicinalmand fra Nordsjælland godt sætte ord på, hvordan han har det med at skulle forlade Lundbeck.

- På den ene side er det vemodigt og trist at skulle sige farvel til Lundbeck. På den anden side er jeg selvfølgelig spændt på og meget begejstret på at skulle starte i Teva.

Hvad har du gjort for Lundbeck?

- Jeg synes, at jeg sammen med bestyrelsen og direktionen har lavet en klar strategi, som vi har implementeret, der er til glæde for både de mange patienter, der får vores nye, supergode lægemidler, men også til glæde for medarbejderne og aktionærerne, siger Kåre Schultz.

Senioranalytiker Søren Løntoft Hansen kalder Kåre Schultzs indsats i Lundbeck for "et strategisk mesterværk", fordi han tog fat på arbejdet, fik iværksat besparelser og skabte gode resultatet på bundlinjen.

Hvad kunne Teva tilbyde dig, som Lundbeck ikke kunne?

- Lundbeck har været en meget spændende udfordring, men Teva er en endnu større udfordring, hvor man hjælper endnu flere patienter og har en endnu større forretning, man skal tage sig af, forklarer Kåre Schultz.

Pengene taler han ikke om, men ifølge Berlingske Business står han til at få over 120 millioner kroner blot for at tage jobbet. Det fremgår af en selskabsmeddelelse fra Teva til de amerikanske myndigheder.

Og penge har han set før.

Da han for to år siden forlod stillingen som viceadministrerende direktør og kronprins i Novo Nordisk, gjorde han det med et gyldent håndtryk på 73 millioner kroner - det største gyldne håndtryk der nogensinde var givet til en topchef i Danmark.

Teva laver kopimedicin - og det er fint

Hvordan har du det med, at du nu skal over i en virksomhed, der laver kopimedicin?

- Det har jeg det helt fint med, siger Kåre Schultz.

Han forklarer, at Teva er et stort, multinationalt selskab, som er verdens største producent af generiske lægemidler - i folkemunde kopimedicin, fordi patentet er udløbet, og andre producenter derfor kan fremstille det samme lægemiddel under et andet navn.

Men Teva forsker og udvikler også ny medicin til behandling af for eksempel multipel sklerose og migræne, og det lægger den nye topchef vægt på.

- Hele medicinalsystemet er baseret på, at man laver forskning og udvikling, finder nye lægemidler, får et patent, får lov til at tage en fair, men høj pris for produktet i starten, og så afleverer man samtidig opskriften, og den dag patenterne udløber, kan andre lave produkterne, så hele verdens befolkning kan få glæde af det. Det, synes jeg, er et rigtigt godt system, siger han.

Blå bog - Kåre Schultz

  • Født 21. maj 1961

  • Økonom fra Københavns Universitet i 1987

  • Konsulent hos Andersen Consulting, London, og hos McKinsey fra 1987 til 1989

  • Økonom hos Novo Nordisk fra 1989 og havde frem til 2015 flere ledende stillinger i Novo Nordisk.

  • I 2014 blev han viceadministrerende direktør hos Novo Nordisk

  • Administrerende direktør hos Lundbeck fra maj 2015

  • Bestyrelsesformand i Unibrew og bestyrelsesmedlem i Lego.

  • Kilde: Lundbeck, Teva Pharmaceutical Industries og Berlingske Business

FacebookTwitter