Havarti skal beskyttes mod kopier

Først bekæmpede dansk landbrug EU's regionale beskyttelsesordning for fødevarer. Men nu ændrer landbruget taktik og sender en ny bølge af ansøgninger af sted til Bruxelles.

Først bekæmpede dansk landbrug EU's regionale beskyttelsesordning for fødevarer. Men nu ændrer landbruget taktik og sender en ny bølge af ansøgninger af sted til Bruxelles.

Roquefort, Manchego, Parmesan.

Der er masser af BGB-mærkede oste på hylderne. Der er bare ingen af dem, der er danske. For dansk landbrug har sovet i timen, mener Claus Tingstrøm. Han er vicepræsident for det gastronomiske akademi.

- Dansk Landbrug har i mange år levet godt af at lave kopier af andre landes landbrugsprodukter. Det er gået godt i lang tid, men nu betaler forbrugerne gerne mere for originalerne.

Som eksempel nævner han, at Danmarks import af franske specialoste er steget med 400 procent.

EU's BGB-mærke beskytter fødevarens navn og originalitet. Da Grækenland for nogle år siden fik retten til navnet feta, strittede dansk landbrug voldsomt imod, fordi danske mejerier i stort tal også producerede en hvid ost under det græske navn.

Det må de ikke mere. Og nu har dansk landbrug skiftet taktik. I stedet har man taget ved lære af sydeuropæerne, der har masser af BGB-mærkede fødevarer.

- BGB-mærket er en ny måde at tænke på. Man kan sige, at dansk landbrug er i en opstartsfase. Frankrig er forbilledet, for her har man virkelig forstået at holde fast på originale landbrugsprodukter og tjene penge på dem, siger Winnie Pauli afdelingschef i landbrugets interesseorganisation, Landbrug og Fødevarer.

Landbruget fik ellers BGB-mærket guleroden fra lammefjorden samt ostene Esrum og Danablue for få år siden.

Og det er gået så godt, at man nu sender ansøgninger om fynsk rygeost, Danbo og Havarti af sted til EU.

Poul Pedersen er mejeribestyrer på Thise Mejeri. Han har oplevet, Esrumosten har hentet højere priser på eksportmarkederne efter den blev BGB-mærket.

- Vi har først opdaget mulighederne med det her mærke nu. Men det er da godt for forbrugerne, at de ved, at Esrum altid er dansk og smager sådan og sådan - og feta er græsk og smager sådan og sådan, siger Poul Pedersen fra mejeriet i Thise.

Facebook
Twitter