'Hej skal vi knalde?': Over 100 danske LinkedIn-brugere fortæller om grænseoverskridende beskeder

LinkedIn vil ikke være et dating-website og forsøger at bekæmpe lumre beskeder med kunstig intelligens.

Selvom LinkedIn er et erhvervsorienteret netværk, oplever flere kvinder at modtage flirtende, lumre og til tider grænseoverskridende beskeder fra andre brugere. (Foto: © Egon Rix, DR Nyheder)

Ane Stürup er selvstændig konsulent og investor. Hun er professionel til fingerspidserne og bruger LinkedIn dagligt til at pleje sine forretningsforbindelser.

Men indimellem bliver hendes faglige online-univers brudt af dick pics og grænseoverskridende privatbeskeder fra andre LinkedIn-brugere.

- Jeg havde været i nogle arbejdsgrupper med en mand, der havde oplevelsen af, at vi havde et eller andet sammen, og da jeg kom ind på mine beskeder på LinkedIn, lå der to beskeder: Et billede af hans kønsdele og et spørgsmål om jeg havde lyst til at gå i seng med ham?

Det fortæller Ane Stürup, der anslår, at hun de seneste fem år har modtaget grænseoverskridende beskeder på LinkedIn cirka én gang årligt.

Hun er langt fra den eneste.

Ane Stürup er begyndt at sige fra, hvis hun oplever privatbeskeder som grænseoverskridende. Før i tiden slettede hun bare beskederne og forsøgte at glemme dem hurtigst muligt. (Foto: © undefined, (C) DR Nyheder)

De seneste måneder har over 100 personer – alle sammen kvinder - fortalt om lignende beskeder.

Dét har de særligt gjort i kommentarfeltet til et opslag på LinkedIn, hvor lederen af et mindre kommunikationsfirma delte en anonymiseret privatbesked, som en af hans ansatte har modtaget:

Opslaget her fra maj har fået over 100 brugere på LinkedIn til at istemme, at de også har modtaget grænseoverskridende beskeder på det erhvervsorienterede sociale medie.

Først blev medarbejderen lykønsket med sin fødselsdag. Kort efter modtog hun spørgsmålet: Hej skal vi knalde?

DR Nyheder har talt med over 20 af de kvinder, der i opslagets kommentarfelt har skrevet, at de har modtaget lignende beskeder.

De fleste fortæller, at beskederne er flirtende, grænsende til det lumre, og at de er mere irriterende end grænseoverskridende at modtage.

Langt de fleste af kvinderne benytter LinkedIns mulighed for at blokere afsenderen og slette korrespondancen.

- Jeg har også tidligere slettet beskederne med det samme og så forsøgt at glemme det hurtigst muligt. Men de seneste par år og hele MeToo-bølgen har fået mig til at se anderledes på det: Hvis vi vil ændre det her, er vi nødt til at tale om det, siger Ane Stürup.

Vil bekæmpe 'romantik' med kunstig intelligens

Kysse-smileys og kommentarer om ens udseende virker ekstra grænseoverskridende på LinkedIn, fordi platformen som udgangspunkt er et professionelt sted, hvor der ikke forventes romantiske relationer.

Det mener både digital trend-analytiker Christiane Vejlø og antropolog med speciale i virksomhedskultur Pernille Hjortkjær.

- Der er nogle ting omkring digital dannelse, som vi stadig har til gode at lære, siger Pernille Hjortkjær og tilføjer:

- Fordi der også er en virksomhedsvinkel på LinkedIn, så har virksomhederne et ansvar for at have en politik og for at stå for den digitale opdragelse af medarbejderne.

Arbejdspladsernes ansvar vender vi tilbage til, men først skal det understreges, at LinkedIn ikke selv ønsker at være et dating-website.

LinkedIn vil ikke stille op til interview, men skriver i flere blogindlæg, at platformen anser det som en topprioritet at komme ’gentagende og insisterende beskeder fra andre medlemmer, som ønsker at oprette en romantisk relation’ til livs.

Det arbejder LinkedIns ingeniører blandt andet på ved hjælp af machine learning-modeller, som automatisk skal identificere og blokere grænseoverskridende privatbeskeder.

Eksemplerne nedenfor har DR Nyheder indsamlet blandt brugere på LinkedIn, der i et åbent kommentarspor har fortalt om, at de har modtaget grænseoverskridende beskeder.

1 / 4

- LinkedIn arbejder målrettet på at holde sit brand skarpt, så folk kan føle sig trygge ved at fortælle om deres meritter, siger Christiane Vejlø og tilføjer:

- Flere sociale medier bruger kunstig intelligens til at forhindre hate speech og chikane, så det er helt naturligt, at LinkedIn også tager de værktøjer i brug i den her forbindelse.

Arbejdsgiver bør tage ansvar for digital opdragelse

Både de digitale eksperter og Dansk Erhverv er enige om, at ens profil på LinkedIn som udgangspunkt er privat.

- Men hvis du bruger den i professionelle sammenhænge, så gælder der de samme regler for adfærd, som ellers gælder på din arbejdsplads, siger arbejdsmiljøchef hos Dansk Erhverv, Anne-Marie Røge Krag, og tilføjer:

- Mange virksomheder bruger medarbejderne som ambassadører for det produkt eller den service, de tilbyder, og der er det en rigtig god idé at lave guidelines for opslag og beskeder.

Antropolog Pernille Hjortkjær lever at af hjælpe virksomheder med at udarbejde den slags retningslinjer, og hun er klar i mælet om, hvor grænsen for romantik på LinkedIn går:

- Tiden er til, at man er mere forsigtig, når man starter en eventuel flirt, så ja: Det er dårlig stil at flirte på LinkedIn, siger hun.

Ane Stürup fra Aarhus deler den holdning.

- Jeg synes, det er dårlig stil at flirte og invitere til gå ud at spise eller andet. Jeg synes ikke, LinkedIn er et datingsite, siger hun og tilføjer:

- Det er ikke noget, der fylder for mig, hver gang jeg åbner LinkedIn, men det er noget, jeg gerne vil være med til at ændre.