Hemmelige skattelymilliarder vækker verdens vrede: Her er de største afsløringer lige nu

Shakira, Pep Guardiola og Tony Blair er blandt tusindvis af personer, som optræder i historisk læk.

En række fodboldstjerner, statsledere og milliardærer optræder i lækken. (Foto: Shannon Stapleton - Peter Powell - Stefano Rellandini/Reuters/Ritzau Scanpix - illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Den hidtil største læk af papirer, der dækker over hemmelige penge i skattely, fylder i disse dage nyhedsspalter og tv-udsendelser verden over.

De såkaldte Pandora Papers gemmer på alt fra fodboldstjerner over statsledere til milliardærer - alle med det til fælles, at de har penge gemt væk i eksotiske skattelylande med lille eller ingen beskatning.

I mere end 18 måneder har over 600 journalister på tværs af kloden gravet sig ned i de knap 12 millioner dokumenter, som stammer fra advokatkontorer, der specialiserer sig i at få store formuer til at fordufte for øjnene af myndighederne.

- Lækken giver et unikt indblik i en kæmpe industri, der opretter selskaber og underskriver papirer, og hvor det er tydeligt, at hensigten ofte er at skjule, hvem der egentligt ejer formuerne, siger erhvervskorrespondent Jakob Ussing, der i flere måneder har kigget dybt ned i de mange papirer i lækagen.

Søndag blev tæppet løftet for de første afsløringer.

Vi giver her et overblik over de største Pandora-historier lige nu.

England: Blair-kontor og partistøtte

Handlen foregik ved, at Blair-parret overtog et selskab på De Britiske Jomfruøer, som ejer ejendommen. (Foto: Jeff Overs/BBC © Ritzau Scanpix)

I England har en historie om den tidligere premierminister Tony Blair trukket store overskrifter dagen efter offentliggørelsen af Pandora Papers.

Handlen foregik ved, at Blair-parret overtog et selskab på De Britiske Jomfruøer, som ejer ejendommen.

Dermed blev der ikke betalt afgifter til staten. Under normale omstændigheder ville en handel af den størrelse ellers sende over tre millioner kroner i den britiske statskasse.

Tony Blair afviser at have gjort noget forkert. Via Tony Blair Insitute udtaler han, at "The Guardian fortsætter bevidst med at misforstå købet af Cherie Blairs kontorlokaler. Der er altid betalt deres skat fuldt ud, og der er aldrig brugt nogen form for offshore eller -undgåelsesordninger."

Også den britiske forretningsmand Mohamed Amersi optræder i lækken. Det gør han i forbindelse med en sag om milliardbestikkelse af den tidligere præsident i Uzbekistan Islam Karimov.

Mohamed Amersi er en stor støtte og donor til de Konservative og den nuværende premierminister Boris Johnson.

Afsløringen har fået oppositionspartiet Labour til at kræve, at Amersis kampagnestøtte betales tilbage.

Fodboldformuer i skjul

Den kendte spanske fodboldtræner Josep Guardiola, der er træner for den nordengelske storklub, Manchester City, har gemt penge for de spanske skattemyndigheder, afslører dokumenter i omfattende lækage. (Foto: Yoan Valat © Ritzau Scanpix)

Også en håndfuld stenrige personer fra fodboldens verden optræder i den omfattende lækage.

Penge, der ikke er indberettet til de spanske skattemyndigheder.

Flere argentinske fodboldspillere står også nævnt i papirerne. Det drejer sig blandt andre om Angel Di Maria, som er på kontrakt i den franske storklub Paris Saint-Germain, og cheftræneren i samme klub, Mauricio Pochettino.

Også den tidligere FC Barcelona-stjerne argentineren Javier Mascherano optræder i lækagen. Ifølge den argentinske avis La Nación har de tre argentinere gemt en del af deres formue i skattely.

Tjekkisk premierminister: De nedgør mig

Den tjekkiske premierminister, Andrej Babiš, har ifølge lækagen skjult købet af et fransk slot til mere end 100 millioner kroner gennem et selskab i skattely. (Foto: MARTIN DIVISEK © Ritzau Scanpix)

Den tjekkiske premierminister, Andrej Babiš, der er blandt landets rigeste, har ifølge lækagen skjult købet af et fransk slot til mere end 100 millioner kroner gennem et selskab i skattely.

Ud over at skjule Babiš som ejer, kan det også have reduceret hans skattebetalinger, beretter blandt andre det tjekkiske medie Investigace.eu.

Babiš har i sin politiske karriere ellers slået sig op på at skabe både åbenhed og en bedre skatteinddrivelse i Tjekkiet.

Ifølge Investigace.eu har Andrej Babiš ikke deklareret det franske slot i offentlige papirer, som tjekkiske politikere ifølge lov skal oplyse om.

Lækagen kommer særdeles ubelejligt for Andrej Babiš, da der er valg i Tjekkiet på fredag den 8. oktober.

Andrej Babiš har kommenteret på afsløringen men han afviser at have gjort noget forkert.

- I dette tilfælde er det klart, at jeg ikke gjorde noget ulovligt eller forkert, men det forhindrer dem ikke i at forsøge at nedgøre mig igen, udtaler han.

Statsledere, der kæmper mod korruption

Den jordanske Kong Abdullah II har ejendomsbesiddelser for over 600 millioner kroner i blandt andet Californien og London (Foto: Alex Brandon © Ritzau Scanpix)

Det er ikke kun den tjekkiske statsleder, som afsløres i at have store summer i skattely.

I alt står 35 nulevende og tidligere statsledere nævnt i de mange millioner dokumenter.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskiy, der i 2019 blev valgt med den primære mærkesag at komme korruptionen i landet til livs, er navngivet i lækken. Under valgkampen i 2019 overførte Zelenskiy ifølge lækagen 25 procent af sit ejerskab i et skattelyselskab til en ven, som i dag er ansat som en nær rådgiver.

Zelenskiy har afvist at kommentere oplysningerne.

Præsidenten i Aserbajdsjan, Ilham Aliyev, der anses for at være korrupt, har ifølge dokumenterne handlet ejendomme i Storbritannien for næsten fire milliarder kroner. Det er sket gennem sindrige konstruktioner i skattely.

Dokumenterne viser desuden, at den jordanske Kong Abdullah II har ejendomsbesiddelser for over 600 millioner kroner i blandt andet Californien og London via skattelyselskaber. Kong Abdullah II har afvist at lade sig interviewe. Jordan har dog blokeret den officielle ICIJ-hjemmeside for landets befolkning.

Også Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, som ligeledes proklamerer, at han arbejder for at nedbringe korruptionen i landet, viser sig ifølge det journalistiske samarbejde at være involveret i et skattelyselskab, der har værdier i udlandet for over 200 millioner kroner.

Elton John og Shakira

Den 44-årige colombianske sangstjerne Shakira efterforskes i forvejen for omfattende skatteundgåelse i Spanien. Nu optræder hendes navn på et postkasseselskab i De Britiske Jomfruøer. (Foto: Ruben Sprich © Ritzau Scanpix)

Også den colombianske sangstjerne Shakira optræder i lækagen, fordi hendes navn er at finde på selskabskonstruktioner i de Britiske Jomfruøer, der er kendt som et notorisk skattely. Hun har via sin advokat oplyst, at indtægter, der er havnet på konti i skattely, er opgivet til myndigheder.

Den 44-årige colombianske sangfugl efterforskes i forvejen af de spanske myndigheder for skatteundgåelse i en årrække i Spanien. Ifølge de spanske myndigheder er hun veget uden om skattebetalinger for over 100 millioner kroner.

Også supermodellen Claudia Schiffer, Beatles-trommeslager Ringo Starr, den spanske sanger Julio Iglesias og popstjernen Elton John optræder i lækagen. Det er dog ikke ensbetydende med, at de har snydt på skattebilletten.

Men det betyder, at de har været involveret i oprettelse af selskaber i skattelylande.