Her er de hemmelige P-regler

Hidtil hemmelige dele af kommunernes parkeringsregler er kommet frem i lyset. Fx bliver taxachauffører advaret, før de får en parkeringsbøde.

Hvornår må parkeringsvagterne udskrive en bøde? Det har førhen kun været vagterne selv, der har kendt alle reglerne. Men sådan er det ikke længere. (Foto: Julie Rosenkilde © DR Bornholm)

Hvor lang tid skal en parkeringsvagt observere en bil, før han eller hun må udskrive en parkeringsbøde? Og hvor tæt på et vejkryds kan man egentlig parkere uden at få en bøde? Og er det rigtigt, at taxa-chauffører altid får en advarsel før de eventuelt får en parkeringsbøde?

Svarene på disse spørgsmål har hidtil kun været kendt af de kommunale parkeringsmyndigheder i landets kommuner.

Kommuner med især Parkering København i spidsen har kæmpet for at holde dele af regelsættet hemmelige for bilisterne, men efter en klokkeklar afgørelse fra Folketingets Ombudsmand Hans Gammeltoft Hansen for nylig, er de kommunale parkeringsselskaber nu blevet tvunget til at udlevere regelsættet i sin fulde ordlyd.

112 sider med hemmeligheder

Og en gennemlæsning af de 112 sider afslører masser af nyttig læsning og viden for bilisterne i landets kommuner, hvor det er kommunen og ikke politiet, der står for parkeringskontrollen. En viden bilisterne ifølge FDM burde have haft for længst.

- Det er jo ikke særlig godt for bilisterne, at der er en eller anden form for hemmelig dagsorden, siger jurist i FDM, Helle Brasch.

Blandt andet Center for Parkering i København har kæmpet imod at reglerne skulle offentliggøres ucensureret.

- Vores bekymring var, at bilisterne så ville udnytte, at vores regler er lidt mere lempelige, end færdselsloven foreskriver, siger direktør Andersen Møller fra Parkering København.

Andre kommuner følger nøjagtig de samme regler. Foreløbig 17 af landets kommuner har meldt sig ind i Dansk Parkeringsforening, der arbejde for at ensrette parkeringsreglerne i landets kommuner. Her er Anders Møller fra København formand.

Det her måtte bilisterne ikke vide

DR Nyheder har sammenholdt den censurerede version af parkeringsreglerne med den nu fulde, offentliggjorte version. Og har kan man så blandt andet læse, at parkeringsvagterne skal observere bilen i mindst fire minutter, før de må udskrive bøden.

Ifølge færdselsloven skal man parkere mindst ti meter fra et vejkryds. Men man kan faktisk godt holde tættere på uden at få en bøde. Helt ned til 8,80 meter fra krydset, før parkeringsvagterne udskriver bøden. Ifølge de nu offentliggjorte regler skal der være plads til en vis tolerance til bilistens fordel.

For bilister kan det også være rart at vide, at hvis man ankommer til bilen mens vagten er ved at udskrive bøden, men endnu ikke er færdig med den, så slipper man faktisk for bøden. Så skal vagten stoppe med at skrive.

Endelig er der en speciel regel for taxachauffører. De får nemlig først en advarsel om at flytte bilen. Og efterlever de ikke den advarsel, så kan p-vagten udskrive en bøde.

FDM: Godt at reglerne er offentliggjort

FDM er glade for, at reglerne nu er offentlige og samtidig viser, at myndighederne arbejder efter et forsigtighedsprincip.

- Jeg tvivler dog stærkt på, at nogle bilister fremover vil begynde at udnytte eller misbruge reglerne, bare fordi de nu får mulighed for at kende alle reglerne. Der vil fortsat være kamp om de få parkeringspladser i storbyerne, og mange vil fortsat derfor parkere ulovligt, fordi de ikke mener, at de har andre muligheder, siger jurist i FDM, Helle Brasch.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk