Her er EU's skattelyliste: 17 lande i gabestokken

EU's finansministre har sortlistet 17 lande, der ikke gør nok for at undgå skatteunddragelse. Se dem her:

I alt 17 lande får plads på EU's liste over skattelylande.

Der er tale om lande og jurisdiktioner, som ikke samarbejder i kampen mod skatteunddragelse, siger den franske finansminister Bruno Le Maire ifølge Reuters.

Ud over de 17 lande er andre 47 jurisdiktioner sat på en grå liste over lande, som ikke lever op til EU's krav, men som har forpligtet sig på at ændre skattereglerne.

Sortlistningen af skattely er en udløber af de seneste års fokus på systematisk skatteunddragelse, som har været drevet frem af flere store lækager, senest de såkaldte paradispapirer, der blandt andet viste, hvordan multinationale selskaber udnytter EU's Indre Marked til at minimere selskabsskatten.

EU har siden februar arbejdet på en liste, der sætter skattelylande i gabestok.

Foreløbig er det småt med de konkrete sanktioner mod lande, der er sortliste. Det forventes, at man som sortlistet skattelyland mister adgang til EU-midler.

Andre mulige sanktioner skal vedtages de kommende uger.

Ibis: For kort liste

Vice-generalsekretær i Oxfam Ibis Danmark Lars Koch vrænger af listens længde, som han mener er alt for kort.

Oxfam Ibis har selv lavet et udkast til listen, som tæller 35 lande. Men aftalen mellem EU's finansministre har fjernet europæiske lande på listen og er altså landet på 17 lande, som er en del kortere, end de lister der tidligere er opgjort.

Men han glæder sig over, at der er sat 47 lande på en grå observationsliste:

- Det er lande, der har lovet at forbedre deres lovgivning til mere gennemsigtighed og samarbejde, og det er positivt, hvis de lande forbedrer deres standarder og stopper med at stjæle skattebase fra andre lande. De skal ikke slippe af krogen som det er set i tidligere sortlister, men holdes fast med trussel om økonomiske sanktioner, siger Lars Koch.

Socialdemokratiets medlem af Europaparlamentet, Jeppe Kofod (S), er lige som Oxfam Ibis skuffet over længden af listen. Og han ærgrer sig også over, at der foreløbigt ikke er nogle klare sanktioner over for de nævnte lande.

- En ambitiøs fælles skattelyliste ville være en kæmpesejr i kampen mod skattely. Men en liste lavet efter laveste fællesnævner med under halvdelen af kendte skattely på, og ingen reelle sanktioner er meget lidt brugbar, siger han.

Her er de sortlistede lande:

  • Samoa, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Sydkorea, Macau, Marshall-øerne, Mongoliet, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, American Samoa, Trinidad og Tobago, Tunesien og Forenede Arabiske Emirater.