Her svinger vi dankortet: Sådan går det hoteller, frisører og tøjbutikker under corona

Fem grafer der viser, hvor vi bruger vores penge under coronakrisen.

Vi er blevet væsentligt gladere for at svinge dankortet, end vi var under coronakrisens begyndelsen. Faktisk ligger omsætningen på betalingskort lige nu på nogenlunde samme niveau, som det gjorde på samme tid i 2019. Det viser tal fra Nationalbanken.

- Samfundsøkonomisk er det en rigtig god nyhed, at danskerne har mod på at bruge penge, i takt med at økonomien er åbnet igen. Hvis vi alle sammen sad derhjemme og holdt på vores penge, fordi vi var bekymrede for corona eller for at miste vores arbejde, ville det hurtigt blive en negativ spiral, siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Selvom vi betaler lige så meget med kort, som før coronakrisen brød ud, betyder det ikke, at vi bruger lige så mange penge, som vi gjorde sidste år. Samtidig med at vi bruger vores betalingskort mere, bruger vi nemlig væsentligt færre kontanter.

De fleste brancher mærker lige nu, hvordan forbrugerne bruger flere penge, end da samfundet var lukket næsten helt ned. Et af de steder, hvor de nyder godt af genåbningen, er tøj- og skobutikkerne. Her bruger vi lige nu fem til ti procent flere penge, end vi gjorde samme periode sidste år.

Men de har også noget at indhente. På trods af at det under hele coronakrisen har været muligt at købe både tøj og sko på nettet, og flere fysiske butikker har holdt åbent, har vi købt langt mindre tøj og sko under nedlukningen. I slutningen af marts købte vi for eksempel kun tøj og sko for halvt så mange penge, som vi gjorde et år tidligere.

Mens tøj- og skobutikkerne har travlt, ser det anderledes ud hos for eksempel hotellerne og rejsebureauerne. Her ligget forbruget stadig langt under niveauet fra 2019.

Hotellerne har været rigtig hårdt ramt under coronakrisen, og fra den 21. til den 25. marts udbetalte hotellerne flere penge i refusion, end de fik ind i nye bookinger. Det går en smule bedre nu, men i slutningen af maj brugte vi kun omkring 25-35 procent af de penge, som vi brugte på hoteller i samme periode sidste år.

Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen er det bestemt ikke usandsynligt, at vores forbrug af rejser kommer til at ændre sig også efter corona.

- Vi har ikke noget at sammenligne det med historisk. Men coronakrisen kan godt have en betydning for vores lyst til at rejse om til den anden side af jorden, hvor hospitalsvæsenet ikke er så godt, siger hun.

Da frisørerne fik lov at åbne igen, husker de fleste nok historierne om, hvordan bookingsystemerne brød ned flere steder. Danskerne havde savnet at gå til frisør og strømmede derfor tilbage.

Og selvom frisørerne har holdt åbent i over en måned, har de faktisk stadig ekstra travlt. I slutningen af maj lå vores kortforbrug hos frisører og skønhedsbutikker således 15-30 procent over niveauet i 2019.

Restauranter og barer er noget af det nyeste, der har fået lov til at åbne. Og det ser ud til, at danskerne er trygge ved at tage på restaurant. I hvert fald bruger vi flere penge på restauranterne end under nedlunkningen. Men der er stadig et godt stykke til niveauet fra 2019.

Der er også brancher, som har nydt godt af coronakrisen. Vi har brugt flere penge i supermarkeder og byggemarkeder end normalt. Også landets i bagerforretninger har der været meget at se til.

Den første måned efter nedlunkningen af landet, handlede vi mindre hos bagere end i 2019. Men siden midten af april har vi handlet hos bagere oftere, end vi gjorde i 2019. I slutningen af maj købte vi for 20 procent mere hos bagere, end vi gjorde i 2019.