Historiens største skattelæk afslører: Statsoverhoveder, milliardærer og kendte gemmer enorme summer i skattely

Flere end 130 milliardærer fremgår af ny internationalt læk af dokumenter.

Den tjekkiske premierminister Andrej Babis, der også er blandt landets rigeste, skjulte købet af et fransk slot til mere end 100 millioner kroner i 2009 gennem et selskab i skattely. (Foto: MARTIN DIVISEK © Ritzau Scanpix)

Det er alt fra statsoverhoveder over popstjerner og fodboldspillere til kendte og ukendte rigmænd, der gemmer sig i historiens største læk om formuer i skattely – Pandora Papers – som den internationale sammenslutning af undersøgende journalister (ICIJ) nu kan løfte sløret for.

Flere end 600 journalister verden over har i månedsvis gransket lækkens næsten 12 millioner dokumenter, der afslører gemte formuer i sindrige selskabskonstruktioner, som har gjort det vanskeligt for myndigheder at finde frem til de egentlige ejere af svimlende værdier.

- I årtier har banker, advokat- og revisionshuse arbejdet hånd i hånd med verdens største virksomheder om at bygge et system, der giver mulighed for problemfri global handel og minimering af skat. Efterhånden som tiden er gået, har kleptokrater og kriminelle i stigende grad brugt dette system til deres egne formål, siger Oliver Bullough, der er forfatten bag bogen "Moneyland: Hvorfor tyve og svindlere nu styrer verden" til ICIJ.

- Det er sikkert og bekvemt for virksomheder. Men det er også sikkert og bekvemt for kriminelle aktører, lyder det fra Lakshmi Kumar fra organisationen Global Financial Integrity.

Babiš skjulte slot

Lækken viser, hvordan den tjekkiske premierminister Andrej Babiš, der også er blandt landets rigeste, skjulte købet af et fransk slot til mere end 100 millioner kroner i 2009 gennem et selskab i skattely.

Udover at skjule Babiš som ejer, kan det også have reduceret hans skattebetalinger, beretter blandt andre tjekkiske Investigace.eu, der en del af ICIJ-samarbejdet.

Babiš har i sin politiske karriere ellers slået sig op på at skabe både åbenhed og en bedre skatteinddrivelse i Tjekkiet. Han har således stået i spidsen for reformer og indgreb, der har indbragt hundredsvis af millioner euro i ubetalte skatter og afgifter.

Ifølge Investigace.eu har Andrej Babiš ikke deklareret det franske slot i offentlige papirer, som tjekkiske politikere ifølge lov skal oplyse om.

Lækken kommer særdeles ubelejligt for Andrej Babiš, da der er valg i Tjekkiet på fredag den 8. oktober.

Det var ikke just en sludrevorn tjekkisk premierminister, da en journalist fra BBC præsenterede et spørgsmål om et offshore-selskab tilknyttet Andrej Babiš.

Jordans konge gemmer kæmpe formue

Også Jordans Kong Abdullah II er at finde i dokumenterne, der afslører, at han ejer ejendomme i USA og Storbritannien for mere end en halv milliard kroner gennem selskaber i skattely, som skjuler, hvem ejeren er for offentligheden.

Blandt andet ligger tre pragtvillaer ned til vandet i det det fashionable Malibu ved Los Angeles. Det skriver blandt andre ICIJ.

I alt er 35 nuværende og tidligere verdensledere at finde i lækken, der også tæller flere end 130 milliardærer, der har benyttet konstruktioner i skattely. Dokumenterne i lækken stammer fra 14 administrationsselskaber og advokathuse i nogle af verdens største skattely som De Britiske Jomfruøer og Panama.

Jordans konges advokater fortæller ICIJ, at det er professionelle der administrerer kongens selskaber for at sikre, at alle juridiske og finasielle forpligtelser bliver overholdt.

Kong Abdullah har skjult ejendomskøb for én halv milliard kroner, (Foto: LOUIZA VRADI © Ritzau Scanpix)

Jyske Bank havde kontroversiel storkunde

Lækken har også flere danske spor. Her til aften kan DR Nyheder i samarbejde med Berlingske, Politiken og mediet ABC i Paraguay via de lækkede dokumenter afsløre, at Jyske Bank i både Danmark og Schweiz igennem en årrække havde en kontroversiel storkunde.

Helt frem til mindst 2018 havde en paraguayansk bilforhandler nemlig konti i banken via hans selskaber i skattely og på et tidspunkt var hans samlede engagement i Jyske Bank 900 millioner.

Kundeforholdet får flere eksperter til blandt andet at stille spørgsmålet:

Har Jyske Bank levet op til loven og løbende tjekket op på, hvordan storkunden kunne være god for så mange penge?

Jyske Bank vil ikke stille op til interview og skriver i en mail, at den 'ikke må kommentere på konkrete kundeforhold'.

Kommunikationsdirektør Erik Qvirin Hansen oplyser, at: 'Gennem alle årene har det været vigtigt for Jyske Bank at følge de til enhver tid gældende regler.'

De kommende dage vil der løbende blive frigivet nye historier fra lækken. DR Nyheder kommer også løbende med nye historier.