Historisk højt rentesmæk på vej til boligejere med flekslån: 'Det er meget voldsomt'

Et F3-lån med afdrag vil blive knap 22.000 kroner dyrere om året for en gennemsnitsfamilie, siger chefanalytiker.

Hvis den høje rente udmarver budgettet for meget, så lyder rådet, at du tager fat i din bank eller dit realkreditinstitut så hurtigt som muligt. (© Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix - illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Indkøbsturen er blevet dyrere. Det samme er elregningen og angiveligt også din varmeregning. Enkelte er også begyndt at mærke til stigende renter på boliglån med fleksible renter, og det vil endnu flere mærke til, når de vågner nytårsdag.

13.000 låntagere hos Totalkredit får nemlig tilpasset deres rentetilpasningslån fra årsskiftet. Auktionen lukker i dag, og det giver låntagerne de højeste stigninger i renten nogensinde.

Renterne på F1-, F3- og F5-lånene i Totalkredit ligger nu på henholdsvis 3,15, 3,11 og 3,14 procent. Renterne er dermed steget med cirka tre procentpoint.

Knap 22.000 kroner dyrere for gennemsnitsfamilie

Hvis du har F3-lån med afdrag for én million kroner, vil ydelsen stige med små 1.000 kroner efter skat per måned.

For en typisk familie i et almindeligt hus, der koster 2,5 millioner kroner og er finansieret med 80 procent realkreditlån, vil et F3-boliglån med afdrag blive knap 22.000 kroner dyrere om året, når der er taget højde for det højere rentefradrag.

For familier med et afdragsfrit lån vil der i samme scenarium blive tale om en stigning i ydelsen på 52.000 kroner.

Sune Malthe-Thagaard vurderer ikke, rentestigningen vil betyde, at folk må gå fra hus og hjem. Det skyldes, at kunderne blev kreditvurderet, da deres lån blev optaget. (© DR)

- Det er alvorligt og vil kunne mærkes. Det betyder, at der vil være mindre til fornøjelse, og at nogle må skære ned i forbruget, siger chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard.

Dyrt med dyrt på

Den rekordhøje rentestigning kommer, fordi centralbankerne hæver renten for at tæmme inflationen. Rentestigningen rammer kun den del af låntagerne, der skal have refinansieret lånene til nytår, men de højere renter vil løbende blive rullet ud til endnu flere.

Det sker, samtidig med at de generelle prisstigninger ifølge Totalkredit koster en familie 31.500 kroner ekstra om året.

Selvom boligejere med rentetilpasningslån økonomisk er presset fra flere sider, så mener Sune Malthe-Thagaard dog ikke, at det vil føre til, at mange må sætte huset til salg. Han forklarer, at kunderne, da de indgik låneaftalerne, blev kreditvurderet, så de burde kunne klare den højere rente.

- Derfor er jeg ikke bange for, at der er en masse, der skal gå fra hus og hjem. Der kan være flere, der får sværere ved at betale regningerne, hvor vi lige nu har et historisk lavt niveau af restancer (ubetalt gæld, red.). Men det bliver nødvendigvis ikke sjovt, og mange må prioritere forbruget, siger han.

Tilbage på renteniveau som begyndelsen af 10'erne

Louise Aggerstrøm, der er privatøkonom i Danske Bank, kalder stigningen for meget voldsom.

Louise Aggerstrøm fra Danske Bank anbefaler, at man får rettet sine renteudgifter i forskudsopgørelsen til, når man allerede fra årsskiftet kan slippe billigere i skat.

- Det er ret alvorligt for mange familier, og der er ingen tvivl om, at det vil kunne mærkes. Det er ikke et par hundrede kroner om måneden, vi snakker, men mere et par tusind. Og jo flere penge, du skylder, jo dyrere bliver det, siger Louise Aggerstrøm.

Rekordstigningen er dog ikke ensbetydende med, at renten bliver rekordhøj. Ifølge hende var renten på de samme lån på et lignende niveau tilbage i begyndelsen af 2010'erne.

- Men det sidste årti har vi vænnet os til ikke at skulle betale så meget i rente. Så man kan håbe, at boligejerne har brugt årene på at lægge lidt penge til side, siger hun.

Hvis det alligevel kniber med de dyrere lån, lyder hendes råd, at man hurtigst muligt tager fat i sin bank eller realkreditinstitut. For der kan findes andre måder at skrue lånet sammen på. Det kan være afdragsfrihed eller en forlængelse af lånets løbetid.

Husk at opdatere forskudsopgørelsen

Og så lyder rådet også at tage forbi Skats hjemmeside og få opdateret forskudsopgørelsen, så man slipper billigere i skat.

- Det er vigtigt, at man retter i sin forskudsopgørelse, så man med det samme får hjælp med et højere rentefradrag. Fradraget er ikke noget, man har tænkt så meget over før, men nu begynder det at have en ret stor forskel, så det vil for de fleste være rart at få glæde af det, siger Louise Aggerstrøm.

Hverken hun eller Sune Malthe-Thagaard forventer, at renterne vil falde massivt lige foreløbig.

- Om to års tid forventer vi, at rentepilen vil pege nedad, hvis det lykkes at mindske inflationen, og der kommer en afmatning i økonomien. Men det er meget usikkert, siger Sune Malthe-Thagaard.