Historisk lav svensk krone sætter skub i skiferierne til nabolandet

Den lave svenske krone kan være dårligt nyt for dansk erhvervsliv.

Der er penge at spare i øjeblikket, hvis man ønsker en skirejse til vores naboland. (Foto: © JONATHAN NACKSTRAND)

Telefonerne kimer i øjeblikket hos rejsebureauet skiferie.dk, der hjælper folk med at booke skiferier til blandt andet Norge og Sverige.

- Det siger noget om, at folk har fundet ud af, at den svenske krone er lav lige nu, siger direktøren hos skiferie.dk, Lars Lyhne Jensen.

For der er penge at spare i øjeblikket, hvis man ønsker en rejse til vores naboland. Den svenske krone er nemlig historisk lav.

Mandag middag kostede en svensk krone 0,6242 danske kroner, mens den i fredags lå på 0,6236. Det betyder, at det kun koster omkring 62 danske kroner at købe 100 svenske kroner.

Og det har fået danskerne til tasterne om at sikre vinterens skiferie til en lav pris, siger Lars Lyhne Jensen.

- Vi ser, at folk gerne vil have alt bestilt nu. Det er både hytten, transport og liftkort. Så folk vil gerne sikre sig hele ferien, så længe den svenske kronekurs er så lav.

Det er særligt i de seneste måneder, at det virkelig er gået stærkt med efterspørgslen på skiferier i de svenske fjelde. Skiferie.dk har fået en vækst sammenlignet med sidste år på 65 procent på rejserne til Sverige, mens væksten har været på 20 procent til Norge.

- Vi har aldrig oplevet noget lignende. Norge har historisk set været vores største marked. At Sverige så har overhalet Norge i år, der kan vi slet ikke få armene ned, lyder det fra Lars Lyhne Jensen.

Der er i øjeblikket travlt hos rejsebureauet skiferie.dk, der netop får at vide af flere kunder, at de bestiller deres rejse på grund af den lave svenske krone. (© (c) DR)

Han understreger også, at der er ingen tvivl om, at den lave svenske krone har stor betydning for den øgede rejseforespørgsel.

Dertil har landet også en større snegaranti sammenlignet med skistederne i Alperne.

- Vi har i de seneste år set en udfordring med sneen i alperne, og det er vi ikke udfordret med i Norge og Sverige, lyder det fra direktøren.

Knap så gode nyheder for danske erhverv

Mens skiglade danskere har hænderne i vejret over at kunne suse ned ad de svenske fjelde til en lav pris til vinter, jubler hverken svenskerne selv eller det danske erhvervsliv.

Det skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Danske Erhverv, i en kommentar til Ritzau.

- Svækkelsen af den svenske krone skal ses i sammenhæng med, at den svenske økonomi er hårdt presset fra flere sider i øjeblikket. Den svenske økonomi er i recession, inflationen er faretruende høj, og nedgangen i den globale industri har ramt den svenske eksportindustri hårdt, skriver han.

At den svenske krone er i problemer, kan også gå udover dansk erhvervsliv, fortæller økonomen.

- Svækkelsen af den svenske krone betyder, at danske varer nu fremstår dyrere for de svenske forbrugere, hvilket vanskeliggør afsætningsmulighederne af danske varer.

- Ligger man dertil, at svensk økonomi er på vej i recession, så tegner udsigterne for eksporten til Sverige desværre dystre i øjeblikket, skriver Tore Stramer i sin kommentar.