Historisk rentenedsættelse: Godt for boligejerne, men ingen mirakelkur

Den Europæiske Centralbank sænker nu igen renten til et historisk lavpunkt og skruer op for sit opkøbsprogram med yderligere 20 milliarder euro.

Tilbage i december 2015 meddelte den europæiske centralbankschef, Mario Draghi, at indlånsrente blev sænket fra minus 0,2 til minus 0,3 procent. I dag kunne han fortælle, at den nu er sænket til yderligere minus 0,4. procent. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Den europæiske centralbankschef, Mario Draghi, har endnu engang vist, at han er dedikeret til at få mere gang i væksten.

ECB har her til eftermiddag meddelt, at den ændrer renterne til historisk lave niveauer.

Den toneangivende indlånsrente bliver sat ned fra minus 0,3 til minus 0,4 procent, og udlånsrenterne sænkes med 0,05 procentpoint.

Samtidig sættes der yderligere gang i seddelpressen, og det nuværende obligations-opkøbsprogram QE bliver øget fra 60 til 80 milliarder euro om måneden

Mario Draghi annoncerede også to nyskabelser i dag. Dels lægger han op til at yde en mere direkte støtte til erhvervslivet, i det QE-programmet også fremover skal kunne bruges til at købe virksomhedsobligationer.

Samtidig åbnede han for en ny runde fire-årige lån til bankerne.

Men denne gang får bankerne også mulighed for at låne penge til negative renter.

Lånene er dog rettet mod banker, der sørger for at kanalisere pengene videre ud i systemet i form af lån til private husholdninger og virksomheder.

Overraskelse for økonomer

Det, at Mario Draghi har grebet så dybt i værktøjskassen, er en overraskelse for de fleste økonomer.

Deriblandt Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, som havde forventet, at opkøbsprogrammet ville blive øget med 10 milliarder.

- Samlet set må man sige, at med den her pakke kommer centralbanken med en tand mere, end det vi havde forventet, siger han til DR Nyheder.

- Vi ser også allerede en positiv reaktion på de finansielle markeder. Aktierne stiger, og de lange renter falder.

Ingen mirakelkur

Italieneren Mario Draghi er økonom og bankmand og har siden november 2011 været præsident for den Europæiske Central Bank, ECB. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Cheføkonomen advarer dog mod at tro, at Mario Draghi i dag kommer med en mirakelkur, der kan bringe europæisk økonomi tilbage på sporet og øge inflationen kraftigt.

Inflationen i euro-området er lige nu minus 0,2 procent, og det er langt fra ECB’s målsætning på plus to procent.

- Billedet vil nok ikke blive værre, end det er i forvejen. Men vi skal ikke forvente, at inflationen pludselig kommer i nærheden af to procent. Men det er et godt signal han sender, om at man gør, hvad man kan, siger Jacob Graven.

Godt nyt for boligejere

ECB's rentesænkelsen er med til holde renterne på boliglån et meget lavt niveau, vurderer Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Danske boligejere kan glæde sig over dagens rentenedsættelse.

- Selvom det her ikke direkte berører boligejerne, så har det en indirekte effekt. Det er med til holde renterne på et meget lavt niveau, siger Jacob Graven.

De lave renter kan til gengæld være en ulempe for storbankerne, der på det seneste har advaret om, at Draghis tiltag kan risikere at få den omvendte effekt.

Centralbanken satser nemlig på, at dens tiltag vil få bankerne til at låne flere penge ud til især små – og mellemstore virksomheder, som så kan skabe arbejdspladser og vækst.

Men når indskudsbevis-renterne bliver sat yderligere ned, bliver det endnu dyrere at have penge stående hos ECB. Og de penge vil ifølge bankerne blandt andet hevet ind ved at hæve gebyrerne på udlån.

- Det kan nemt komme til at lyde som en tudekiks, siger Jacob Graven

- Men når man risikerer at tabe penge for at placere penge, så kan bankerne blive nødt til at kompensere med højere renter og gebyrer. Så det samlet set bliver dyrere for almindelige mennesker og virksomheder.