Historisk stort fald i bnp: Coronakrisen får dansk økonomi til at skrumpe

I andet kvartal af 2020 tyder alt på et fald i bnp på 7,4 procent.

Industrivirksomhederne er nogle af de virksomheder, der er hårdeste ramt af coronakrisen i andet kvartal. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Coronakrisen har ramt dansk økonomi hårdt. I andet kvartal af 2020 tyder alt på, at bnp faldt med 7,4 procent sammenlignet med første kvartal i år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistiks bnp-indikator for den sæsonkorrigerede realvækst - og her altså et fald - i bnp.

- Det er naturligvis ikke rar læsning, og det vidner om, at vi står midt i en krise af historiske dimensioner med fortsat store økonomiske udfordringer som følge af corona, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Faldet på 7,4 procent på et kvartal er klart det største fald siden opgørelsen af det kvartalsvise nationalregnskab begyndte i begyndelsen af 90'erne. Under finanskrisen var det største fald i et kvartal på 2,4 procent. Det skete i fjerde kvartal af 2008.

- Men heldigvis tyder det nu på, at der efterfølgende har været bedring at spore. De nyeste nøgletal viser, at andet kvartal markerer et vendepunkt, og at kurven for dansk økonomi nu går opad igen, siger Nicolai Wammen.

Faldet i andet kvartal af i år kommer efter et fald på cirka to procent i første kvartal af 2020.

Selvom coronakrisen rammer dansk økonomi hårdt, klarer vi os bedre end mange andre EU-lande. EU's samlede bnp faldt 11,9 procent i andet kvartal i år. Særligt hårdt ramt er Spanien med et fald på 18,5 procent og Portugal med et fald på 14,1 procent.

- Den britiske økonomi skrumpede med astronomiske 20,4 procent. Tyg på den – 20,4 procent. Det får et fald på 7,4 procent til at blegne. Norge slår os med et mulehår i andet kvartal, mens den svenske økonomi skrumpede mere end den danske, skriver Mathias Dollerup Sproegel, der er makroanalytiker ved Sydbank, i en kommentar til dagens bnp-tal.

Med et fald på kun 5,1 procent klarer Litauen sig lidt bedre end Danmark, mens Letland ligger med et fald på 7,5 procent.

Selvom vi kan trøst os med, at dansk økonomi klarer sig bedre end mange andre lande, er det alligevel dårligt nyt for dansk økonomi, at coronakrisen rammer de andre lande hårdt.

- Vi er en lille åben økonomi, så uden en stærk genopretning i den globale økonomi går vores eksport nogle svære måneder i møde, skriver Mathias Dollerup Sproegel.

I første kvartal af i år klarede industrivirksomhederne sig godt, men de er blevet ramt i andet kvartal af 2020. Derudover er det især hoteller og restauranter, handel og transport, som er ramt.

Til gengæld klarede landbruget, råstofindvinding, finans og bygge- og anlægsbranchen sig bedre og er ikke nær så mærket af coronakrisen.