HK-ansatte arbejder gratis

HK beskylder nogle arbejdsgivere for helt bevidst at snyde de ansatte. Forbundet har anlagt sag for en butiksansat i Esbjerg med krav om 11.000 kroner for et kvarters overarbejde hver dag i to år.

Nogle butiksansatte får at vide, at de skal sidde i kassen, når de møder. Det betyder, at de skal møde et kvarter før, fordi kassen først skal gøres op. (Foto: DR © DR)

Mange butiksansatte arbejder gratis hver eneste dag året rundt.

Det sker, når de skal passe små pligter efter arbejdstidens ophør. For eksempel når butikken lukker og medarbejderen skal gøre kassen op - folde tøj sammen i pæne bunker - eller feje gulv.

I to år fik en kvindelig elev i en forretning i Esberg at vide af sin chef, at hun skulle gøre kassen op efter arbejdstid - uden betaling.

HK-anklager om snyd

Nu kræver hendes fagforening HK i Esbjerg knap 11.000 kroner af arbejdsgiveren i efterbetaling.

Jørgen Hoppe, der er formand for fagforbundet HK/Handel, anklager ligefrem nogle arbejdsgivere for bevidst at snyde de ansatte.

- Det er et generelt problem i mange butikker, siger han til DR Penge.

Arbejder gratis i Brugsen

Ikke kun de små butikker har problemer med at overholde den officielle arbejdstid. Også Brugsen-butikkerne under Coop Danmark har problemer med medarbejdere, der arbejder gratis.

For eksempel fik de ansatte, som mødte i en butik klokken 16, at vide, at de skulle møde, så de var parate til at ekspedere klokken 16.

Men det kræver, at medarbejderen blandt andet har talt kassen op, og derfor må de møde et kvarter før den officielle arbejdstid begyndte. Det får får de ansatte ingen løn for, fortæller HKs regionstillidsrepræsentant i koncernen, Hanne Hald.

I arbejdsgiverforeningen Dansk Handel og Service siger advokat Illa Westrup, at den ansatte har pligt til at møde omklædt på arbejde, og hvis der skal lægges make-up skal det også ske inden arbejdstids begyndelse. Alle andre forberedelser til dagens arbejde skal ske i arbejdstiden.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:533c495ba11f9d0fcce78078

FacebookTwitter