Høje tandlægepriser er kommet under pres

Flere lavpris-tandlægeklinikker udfordrer de dyre tandlægeregninger

Prisen for en omgang bor, sug, vattamponer og bedøvelse er kommet under pres. For flere tandlæger benytter sig af stordriftsfordele - med lavere priser til følge. (Foto: Finn vest Christensen © dr)

Som om det ikke var slemt nok at skulle gabe op for tandlægens bor, så er der i mange tandlægeklinikker rundt om i landet også grund til at frygte den efterfølgende tandlægeregning. Men der kan være godt nyt for den sidste del af oplevelsen, for konkurrencen om prisen på f.eks. tandfyldninger og rodbehandling er blevet skarpere.

Kæder giver lavere priser Tandlægehuse, tandlægekæder og internet-tjenester der der gør det nemmere for forbrugerne at finde hen til en billigere tandlæge, presser nemlig priserne på tandbehandlinger ned.

Ligesom prisbevidste forbrugere kan købe billige varer i discount-butikskæder - så er det nu også muligt at få ordnet tænder hos tandlæger, der kan tilbyde billigere priser på nogle behandlinger, netop fordi de er en del af en større kæde.

Kædedannelsen kan betyde billigere tandoperationer og større konkurrence, siger Anders Bjerregaard, der er medejer af tandlægekæden Godt Smil med klinikker i 17 byer.

- Vi opnår nogle stordriftsfordele og nogle gode rabataftaler, som vi kan give videre til vores patienter igennem lavere priser, siger Anders Bjerregaard til Magasinet Penge på DR1.

Sparer på fælles udgifter Tandlæger, der tidligere sad alene i hver deres tandlægepraksis, flytter i stigende grad sammen i tandlægehuse. Også det medfører lavere omkostninger - og lavere priser.

- Når man er tre eller fire tandlæger i samme hus kan man nøjes med én sekretær. Man kan nøjes med ét computersystem. Ret mange af de ting man bruger på en tandlægeklinik behøver man ikke at have flere af., siger Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.

Kunderne bør også få også noget ud af, at tandlæger flytter sammen

- Bedre kvalitet, bedre service og over tid lavere priser, siger tandlægernes formand.

Men der er også en bagside.

- Det betyder også, at der vil være bysamfund i det her land, hvor man har været vant til, der var en tandlæge, hvor der ikke længere vil være en tandlæge. Akkurat ligesom at dagligvarebutikken, tankstationen og banken er forsvundet, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Tænder på nettet Også prissammenligningssider på nettet er med til at presse priserne ned. En af dem er Tandbud.dk, hvor dem med ondt i tænderne få tre gratis tilbud fra forskellige tandlæger på en bestemt behandling.

- Du kan sagtens forvente 25 procent prisforskel fra det dyreste til det billigste tilbud. Og det er altså klinikker, der ligger i samme by, siger Milo Rajovic fra tandbud.dk.

- Vi må bare konstatere, at der er rigtig mange tandlæger, som ikke har rykket på deres priser i mange år. De har ikke fulgt udviklingen. De har ikke fundet ud af, at internettet eksisterer, og at forbrugeren er blevet meget mere opmærksomme på service og pris, siger han.

Magasinet Penge på DR1 tager fat på tandlægepriserne, i aften kl. 21.55 på DR1