Høje vurderinger snyder købere af andelsboliger

Mange købere kan have gjort et dårligt køb på grund af helt skæve vurderinger.

Selv om man køber en andelsbolig til samme pris, som myndighederne har vurderet den til, kan man sagtens have gjort et elendigt køb. (Foto: Christian Ringbæk © Scanpix)

Selv om man køber en andelsbolig til samme pris, som myndighederne har vurderet den til, kan man sagtens have gjort et elendigt køb, skriver Politiken.

Den offentlige vurdering er i nogle tilfælde så skæv, at boligens reelle handelspris er under det halve, advarer eksperter.

- Det er et betydeligt problem. Når vi rådgiver købere, må vi ganske ofte sige, at der er risiko for, at boligen ikke vil kunne sælges for nær det samme, hvis den købes til en pris, der er sat ud fra den offentlige vurdering.

- Det er ikke sjældent, at vi råder køber til, at prisen skal helt ned på det halve, siger advokat Allan Thomsen fra Nielsen & Thomsen Advokater til Politiken.

Firmaet har gennem 30 år specialiseret sig i andelsboliger.

Bruges som pejlemærke

Situationen er alvorlig, fordi mange boligsøgende ser den offentlige vurdering som et godt pejlemærke, påpeger Allan Thomsen.

I de senere år har eksperter nemlig mest advaret mod en anden type vurderinger, såkaldte valuarvurderinger, som især kort før krisen blev sat meget højt.

Dengang rådede man ofte folk til at se på den offentlige vurdering i stedet. I dag risikerer man imidlertid at blive vildledt af de offentlige vurderinger, advarer Thomsen.

Selv om de bliver opdateret hvert andet år, er de nemlig i mange tilfælde ikke faldet efter krisens komme.

/DR Nyheder/