Højere skat på generationsskifte: ’Det er fuldstændig håbløst. Så må jeg sælge min virksomhed’

Regeringen vil indføre højere skat på generationsskifte i virksomheder.

- Det er løgn. Så langt fra virkeligheden kan man ikke være.

Sådan var Adam Foss’ første tanke, da han hørte, at regeringen vil hæve skatten på generationsskifte i virksomheder.

Den tidligere regering nedsatte afgiften ved generationsskifte til 5 procent, men nu foreslår den socialdemokratiske regeringen at hæve den til 15 procent.

- Det er fuldstændig håbløst. Så må jeg sælge min virksomhed, siger Adam Foss.

Han ejer virksomheden Fossflakes i Skive, der laver dyner og puder. Adam Foss havde håbet på, at hans to sønner en dag skulle eje virksomheden. Men udsigten til at betale 15 procent i skat ved et generationsskifte får ham til at droppe de planer.

- De 15 procent skal jo betales af handelsværdien af virksomheden. Handelsværdien er baseret på den fremtidige indtjening. Så man skal betale skat af penge, man ikke har tjent endnu. De penge har vi ikke, siger Adam Foss.

Han ser ikke andre udveje end at sælge virksomheden til højestbydende. Men det er ikke med hans gode vilje. Fossflakes har 32 medarbejdere, og Adam Foss frygter, at de arbejdspladser vil forsvinde fra Skive, hvis virksomheden en dag bliver solgt.

- Den køber, der kommer, kan være en stor dansk virksomhed, en kapitalfond eller en udenlandsk virksomhed. Jeg tror ikke, at de vil have samme veneration for Skive og de her medarbejdere, som vi har, siger han.

Fossflakes, der blandt andet laver puder og dyner, beskæftiger i dag 32 medarbejdere i Skive. (Foto: Anders Davidsen - DR)

Regeringen forventer, at ændringen af beskatningen vil indbringe statskassen en milliard kroner om året. De penge skal bruges til uddannelse. Men Adam Foss tror ikke på, at den højere afgift vil få flere penge i statskassen. Tværtimod mener han, det vil tvinge flere som ham ud i et salg.

- Det er ærgerligt, for jeg havde mange drømme med den her virksomhed, som jeg tror, mine arvinger kunne føre videre som ejere. Det her går udover medarbejderne. Jeg kan sælge virksomheden og hæve pengene, men den glæde og det sammenhold, vi har, vil forsvinde, siger Adam Foss.

Færre penge til vækst

Regeringen skriver i sit finanslovsforslag, at den vil i dialog med erhvervslivet om ændringen af beskatningen. Meget tyder på, at det kan blive noget af et tovtrækkeri. Erhvervsorganisationerne Dansk Byggeri og Dansk Industri er nemlig stærke modstandere af en højere skat på generationsskifte.

- Når det bliver dyrere at lave generationsskifte, betyder det, at virksomhederne har færre penge at investere i vækst, som er det, der skal sikre beskæftigelsen fremadrettet, siger Lars Storr-Hansen, der er administrerende direktør i Dansk Byggeri.

I Skive forstår Adam Foss slet ikke, hvorfor et generationsskifte i en virksomhed skal beskattes, så længe pengene bliver i virksomheden.

- Det er ikke fordi, vi ikke vil betale skat. Jeg håber, man fjerner skatten ved generationsskifte og i stedet beskatter, når man tager løn eller udbytter ud af virksomheden, siger han.

Facebook
Twitter