Højeste boligrenter i 11 år: 'Det bliver værre, før det bliver bedre'

Vi har formentlig ikke set de sidste rentestigninger endnu, varsler den amerikanske centralbank.

Seneste renteforhøjelser fra centralbanker får renten på boliglån til at skyde i vejret. (Foto: Thomas Lekfeldt © Ritzau Scanpix)

Boliglånene bliver dyrere og dyrere.

Renterne har nemlig fået endnu et nøk opad, og det kan for alvor komme til at gøre ondt på boligejernes økonomi.

For eksempel har realkreditinstituttet Nordea Kredit aldrig haft så høje renter på deres rentetilpasningslån - også kaldet flekslån - i 11 år.

Det fortæller Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom for Nordea Kredit.

- Der vil være en del boligejere ude på markedet, der aldrig har prøvet at betale så høje renter på det nuværende niveau. Når det så er sagt, skal vi huske på, at hvis vi går tilbage til 00'erne og sammenligner, er renterne i dag ikke voldsomt høje.

- Men sammenlignet med det seneste årti er det rigtig høje renter, siger hun.

F3- og F5-lånene er de mest populære, og hvis du har et afdragsfrit F5-lån på en million kroner, stiger den månedlige ydelse efter skat med næsten 1.300 kroner, viser tal fra Nordea Kredit.

På et F3-lån stiger ydelsen med 1.600 kroner.

- Den stigende rente kommer ikke alene. Den kommer også samtidig med, at priserne på fødevarer, varme og transport stiger. Så det er en grim cocktail, mange danskere får på en omgang, siger Lise Nytoft Bergmann.

Kig på budgettet

Derfor kan det være, man skal tage et ekstra kig på budgettet i husholdningen, så man ikke får sig en grim overraskelse, lyder opfordringen.

- Det er klart, at når man får en regning, der er højere på lånet, skal man overveje, hvordan budgettet ser ud. Det ville være ærgerligt at gå igennem budgettet med en tættekam, fordi der er ting, man ikke kan købe i det kommende år, som man måske har kunnet tidligere, siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom for Nordea Kredit.

Også hos Realkredit Danmark ligger renterne på F3- og F5-lån over to procent.

Når renten på flekslån skal fastsættes, sker det over en auktion. Her sælger realkreditinstituttet obligationer, så de kan få penge til at give dig et lån. Prisen, obligationerne sælges for, afgør, hvad renten på lånet ender med at blive for dig som kunde.

Ikke set toppen

På grund af den stigende inflation har centralbanker være nødsaget til at reagere. Derfor har de hævet renterne i håb om, at det dæmper efterspørgslen i samfundet, og man på den måde kan få tøjlet inflationen, da det bliver dyrere at låne penge.

Det er nogle andre slags renter end dem, du har på dit boliglån. Men når centralbankerne piller ved deres renter, får det markedet til at reagere, og det påvirker i sidste ende renten på dit boliglån.

Sidste måned hævede Den Europæiske Centralbank (ECB) renterne for første gang i 11 år, og det kan få et yderligere nøk op, når de mødes igen til september.

- Rentestigningerne skal sørge for, at vi også føler os fattigere og holder op med at forsøge at købe så meget som før, så priserne kan komme under kontrol. Det kan næsten ikke undgå at udløse en form for økonomisk tilbageslag eller egentlig krise, hvor for eksempel arbejdsløsheden stiger, men det gør ECB altså så med åbne øjne for at få inflationen under kontrol, skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en skriftlig kommentar.

Alene i år har den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hævet renten fire gange, så den nu er på 2,5 procent.

Den seneste rentehævning er formentlig ikke den sidste. I en tale i fredags varslede direktøren for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, at det kan blive nødvendigt med et lige så stort rentehop som sidst, de hævede renten.

Og det er også den forventning, Lise Nytoft Bergmann har.

- Vi har desværre en forventning om, at renterne bliver ved med at stige yderligere. Vi kan desværre ikke love, at vi er på rentetoppen nu. Det bliver værre, før det bliver bedre.

Mange har konverteret

De høje renter gør også, at man har mulighed for at opkonvertere sit realkreditlån.

Det vil sige, at man omlægger sit lån, så man får en højere rente, men til gengæld bliver noget af restgælden barberet ned.

Og det har mange valgt at gøre, siden inflationen begyndte at buldre.

- Der har været rigtig mange konverteringer hen over foråret og den tidlige sommer, men så har vi haft et lille dyk. Det kan skyldes, at renten faldt lidt, men nu kan vi se, at der er ved at komme godt gang i konverteringerne igen, siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom for Nordea Kredit.

For de fleste vil en konvertering til et flekslån kun være relevant, hvis man har et fastforrentet lån, da kursen på de fastforrentede lån falder meget, når renten stiger.

Det betyder, at boligejerne kan indfri deres lån for færre penge, end de skylder.

Men man skal holde tungen lige i munden, hvis man konverterer til et flekslån, for renten er kun låst fast i en kort periode - og så kan man risikere at få et rente-chok en gang i fremtiden.

- Hvis man hører til den gruppe af boligejere, der endnu ikke har fået det gjort, skal man få hjælp af sin rådgiver og få regnet på det her. Og så skal man tage en god snak ved spisebordet, for der kan være både fordele og ulemper, siger Lise Nytoft Bergmann.