Fra i dag får danske svineproducenter den højeste pris for deres grise i 18 år. Prisen på svinekød – eller svinenoteringen, som det hedder - er på 12,80 kroner for et kilo slagtesvin. Det er den højeste pris siden 2001, hvor den var oppe på 13 kroner.
- Prisstigningen kommer som sendt fra himlen, siger Carl-Eric Pedersen, der er svineproducent.
Dermed er svineprisen steget med næsten 55 procent på bare et år. Og det er tiltrængt for svineproducenterne. Mange af dem har nemlig haft svært ved at få økonomien til at hænge sammen de senere år.
- Svineproduktionen har været i knæ et stykke tid. Det her hjælper voldsomt på det, siger Carl-Eric Pedersen.
På sit landbrug lidt uden for Grenå har han cirka 16.000 grise. For ham betyder de høje priser en øget indtjening på 3,2 millioner kroner på et år.
- Det går rigtig godt lige for tiden. Det har løst mange problemer, at jeg har et positivt cash flow hele året i stedet for at gå og balancere på et knivsæg hele tiden, siger Carl-Eric Pedersen.
Svinepriserne er først og fremmest strøget i vejret, fordi Kina i øjeblikket er ramt af den dødelige virus afrikansk svinepest. Kina står for halvdelen af verdens svineproduktion, og udbruddet af svinepest i Kina betyder, at omkring 200 millioner grise er døde. Det svarer til, at en fjerdedel af alle verdens grise er forsvundet.
Det er det, der får efterspørgslen på dansk svinekød til at stige, og det trækker priserne op. Svineprisen er steget støt i løbet af det seneste halve år, men især de seneste uger, er der kommet fart på prisstigningerne.
- Vi ser store stigninger lige nu, fordi vi nærmer os det kinesisk nytår. Vi nærmer os også julehøjtiden, hvor der er mange lande, der har grisekød på menuen, siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør hos slagterigiganten Danish Crown.
Se Klaus Kaiser fra Seges forklare hvorfor svinepriserne er høje i øjeblikket.
Når kinesernes egne grise er døde af svinepesten, må de importere svinekød fra andre lande. Og her kommer Danmark ind i billedet. Danmarks svinekødseksport til Kina er i første halvdel af i år steget med 31 procent.
Den øgede efterspørgsel fra Kina giver travlhed hos Danish Crown. På slagteriets pakkeri i Sæby har de oprettet en hel afdeling, som udelukkende pakker svinekød til Kina.
- Vi sender cirka 100 lastbiler mod Kina om ugen nu. Det er tre gange så meget, som vi gjorde for et år siden, siger Jesper Sørensen, der er fabrikschef på Danish Crown i Sæby. På pakkeriet arbejder i alt 16 medarbejdere i to skift for at nå at følge med.
- Vi kunne sagtens bruge ekstra pakkekapacitet. Vi kører på fuld tryk hver dag, og ofte pakker vi også om lørdagen, siger Jesper Sørensen.
Se Jesper Sørensen, fabrikschef på Danish Crown, Sæby, fortælle om eksporten til Kina.
Og meget tyder på, at travlheden i Sæby kommer til at fortsætte.
- Der er udsigt til, at priserne vil fortsætte på et højt niveau i forholdsvis lang tid. Vi forventer, at priserne forbliver meget høje i et til to år endnu, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef på Seges, der er landbrugets videnscenter.
Ingen priseksplosion i supermarkedet
Bare fordi landmændene i øjeblikket får en langt højere pris for deres grise, betyder det dog ikke, at flæskestegen i supermarkedet er steget voldsomt. Mens svinenoteringen er stegt næsten 55 procent på et år, er forbrugerprisen kun steget med fire procent i år.
Det skyldes, at der er mange flere ting end landmandens pris, der har betydning for, hvad svinekød koster i supermarkedet. Der indgår også omkostninger til slagtning, forarbejdning, pakning, transport og supermarkedets fortjeneste.