Hoffmeyer frygter euro-sammenbrud

Tidligere direktør for Nationalbanken, Erik Hoffmeyer, frygter, at den økonomiske udvikling i Spanien og Grækenland kan få alvorlig konsekvenser for euroen.

Euroen kan stå over for et sammenbrud, fordi befolkningerne i de kriseramte lande vil protestere massivt mod omfattende besparelser.

Advarslen kommer fra den tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer i Jyllands-Posten fredag.

- Jeg er meget foruroliget over reaktionerne i Grækenland blandt folk, og hvad man dermed kan risikere i Spanien. Når man diskuterer det med folk, siger mange, at der til syvende og sidst er politisk støtte til samarbejdet. Men der er jeg altså ikke så sikker. Stemningen kan vende, og i den henseende mener jeg, at realiteterne kan blive meget ubehagelige, siger Erik Hoffmeyer til Jyllands-Posten.

Han var nationalbankdirektør i næsten 30 år og var i den periode med til at indføre først det europæiske valutasamarbejde, EMS'en og siden Den Økonomiske og Monetære Union, ØMU'en.

Har hidtil troet på euroen

Grækenland krævede stor lønnedgang til offentligt ansatte og hævede både pensionsalder og skat for at få et løn fra de øvrige EU-lande. Det udløste protester, der kostede otte mennesker livet.

Hoffmeyer, der ellers altid har troet på euroen, skyder ikke på de vrede befolkninger, der protesterer, men på de ansvarlige politikere.

- Navnligt det, at regeringen pludselig kommer og siger: "Nu har vi ikke opfyldt reglerne i 10-15 år, derfor skal vi pludselig reducere lønningerne og indkomst eller foretager andre ubehagelig ting". Det forstår folk ikke, og dette er forståeligt nok, siger Erik Hoffmeyer.