Honorarhop midt i stor krise: Danske Bank-formand får lønforhøjelse på 44 procent

Karsten Dybvad får vedtaget sit forslag om en lønforhøjelse på 1,2 millioner kroner.

Danske Banks bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, foreslog på generalforsamlingen, at han og den øvrige bestyrelse skulle have en mærkbar lønstigning. Det fik de. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Scanpix)

At Danmark befinder sig i en økonomisk krise er ikke noget, bestyrelsesmedlemmerne i Danske Bank kommer til at mærke på deres egen pengepung.

Tværtimod kan bestyrelsens medlemmer fra næste år se frem til mærkbare lønforhøjelser. Det er tirsdag aften blevet besluttet på Danske Banks generalforsamling.

Den største lønstigning tilfalder bestyrelsesformand Karsten Dybvad, der får udvidet sin lønpose med over en million kroner om året svarende til et honorarhop på 44 procent.

For hans arbejde i bestyrelsen ændres vederlaget fra 2,6 millioner kroner til 3,8 millioner kroner, viser DR's beregninger baseret på de poster, han i dag besidder i Danske Banks bestyrelse.

- Bestyrelsen har samlet set vurderet, at hvis vi skal blive ved med at rekruttere og fastholde medlemmer, så skulle vi op at ligge på et niveau, som er sammenligneligt med andre store nordiske banker, siger Karsten Dybvad.

Han tiltrådte i december 2018 som formand for Danske Bank, efter banken under den tidligere formand Ole Andersen var havnet i en stor hvidvaskskandale.

Og det er særligt det meget arbejde med oprydningen efter hvidvasksagen, som gør det ekstra byrdefuldt at være bestyrelsesmedlem i Danske Bank, forklarer Karsten Dybvad.

- Det er en ny bestyrelse, der har fået den ekstraopgave, det er at rydde op i de sager, som er fra fortiden. Vi skal have mennesker, der har mod på det og tid til det, siger Dybvad, der med de nye honorar-satser bliver den bedst lønnede formand for en bank i Norden.

Lønnen i løn-udvalg stiger 88 procent

Forslaget til den markante lønstigning er modnet i bestyrelsens Aflønningsudvalg, som Karsten Dybvad også er formand for.

Aflønningsudvalgets opdrag er at udforme Danske Banks lønpolitik og vederlag til bestyrelsen og direktionen.

Og her er udvalget nået frem til, at formanden for samme udvalg fortjener en lønfremgang på 88 procent fra næste år. Fra 175.000 til 330.000 kroner om året.

Danske Banks generalforsamling skulle oprindeligt være afholdt den 17. marts, men blev udskudt grundet udbruddet af Covid-19. Tirsdag blev generalforsamlingen så afholdt i Bella Centret i København, hvor aktionærerne primært deltog på videolink. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Aflønningsudvalget afholdt sidste år seks møder. Videreføres den mødefrekvens, kan Karsten Dybvad indkassere 55.000 kroner for hvert møde, han deltager i.

- Jeg kan sagtens forstå, at man synes, det er nogle store tal i den her situation. Men vi tog den beslutning i 2019 og har på grund af corona-krisen valgt, at de nye honorarer først skal gælde fra 2021, siger Karsten Dybvad, der henviser til, at lønstigningerne på grund af corona-krisen først træder i kraft fra årsskiftet.

- Man kan godt sige, at timingen er helt gal i forhold til coronasituationen, men det er også derfor, vi har sagt, at vi aflyser honorarstigningerne for 2020. Punktum.

Han bestrider desuden DR's udregning, fordi han ikke fra næste år vil have de samme poster, som han har nu.

- Jeg kommer ikke til at sidde i nøjagtig samme udvalg, så det bliver et lidt mindre tal, siger han.

- Hovmod, gerrighed og fråseri

Det var ikke uden sværdslag, at forslaget om de højere honorarer blev stemt igennem på tirsdagens generalforsamling, som blev afholdt i Bella Centret i København, hvor langt de fleste aktionærer deltog på Danske Banks virtuelle investorportal.

Flere brokkede sig over, at bestyrelsen får en lønforhøjelse på et tidspunkt, hvor landets største bank er voldsomt påvirket af corona-krisen. Danske Bank kom ud af første kvartal med et minus på 1,3 milliarder kroner, og banken forventer et mindre overskud ved årets udgang.

Desuden har aktionærerne måttet vinke farvel til et udbytte på 7,3 milliarder kroner, som blev sløjfet, da corona-krisen ramte, og både Finanstilsynet og erhvervsminister Simon Kollerup (S) opfordrede de danske banker til at lade pengene blive i kasseapparatet.

Men også inden corona-krisen var der problemer med bankens indtjening, og aktiekursen er fortsat nede med 50 procent i forhold til kursen for fem år siden.

- Jeg vil anbefale at stemme imod forslaget. Bestyrelsens grådighed kommer efter et år med faldende resultat. Der er ingen grund til en eksorbitant lønforhøjelse, sagde aktionær Gunnar Mikkelsen og tilføjede med en vis sarkasme, at han dog gerne ville betale for et kursus i overholdelse af lovgivningen til bestyrelsen i kølvandet på hvidvaskskandalen.

En anden aktionær, Lars Wismann, var også klar i sin opfordring til at stemme nej:

- Når overskuddet er reduceret til 20 procent af året før, er det absurd teater, og det er et dårligt signal til de ansatte. Det er udtryk for hovmod, gerrighed og fråseri, og det er som bekendt tre af de syv dødssynder, sagde aktionær Lars Wismann, som selv stillede op til bestyrelsen uden at opnå valg.

Da forslaget blev lagt ud til afstemning, valgte 90 procent af aktionærerne at bakke op om forslaget, en markant mindre tilslutning end til de øvrige 17 punkter på dagsordenen.

- Jeg noterer mig, at 10 procent ikke stemte for. Jeg havde da gerne set, at 100 procent gik ind for det, siger Karsten Dybvad.

Syv bestyrelsesmedlemmer blev genvalgt, mens bestyrelsen blev udvidet med to nye ansigter.

Den tyske forretningsmand Martin Blessing og den finske revisor Raija-Leena Hankonen blev således valgt ind som nye medlemmer af Danske Banks bestyrelse.

Dermed tæller bestyrelsen nu 13 medlemmer, hvoraf fire er medarbejdervalgte.

Det tog cirka seks timer at komme igennem de 17 punkter på dagsordenen, og Karsten Dybvad kunne sende de primært virtuelt fremmødte aktionærer hjem til aftenkaffen klokken 21.

Danske Banks bestyrelse:

 • Karsten Dybvad (dansk), formand

 • Jan Thorsgaard Nielsen (dansk), næstformand

 • Carol Sergeant (britisk), næstformand

 • Bente Avnung Landsnes (norsk)

 • Raija-Leena Hankonen (finsk)

 • Lars-Erik Brenøe (dansk)

 • Martin Blessing (tysk)

 • Christian Sagild (dansk)

 • Gerrit Zalm (hollandsk)

 • Medarbejdervalgte:

 • Bente Bang

 • Kirsten Ebbe Brich

 • Thorbjørn Lundholm Dahl

 • Charlotte Hoffmann