Hornist fik bøde for at spille én gang i forkert orkester

Amerikanske Lauren Robinson har også mistet retten til at søge opholdstilladelse i 15 år.

Den professionelle amerikanske hornmusiker Lauren Robinson, der spiller horn i Aalborg Symfoniorkester, har overtrådt sin arbejds- og opholdstilladelse ved i tre tilfælde at spille musik uden for sit normale arbejdssted.

Selv siger hun, at hun ikke kendte reglerne, men det har kostet hende en bøde på 10.500 kroner.

Hun har samtidig mistet retten til at søge om permanent opholdstilladelse i Danmark de næste 15 år.

Overtrædelserne skete blandet andet, fordi hun sagde ja til at spille én koncert for Odense Symfoniorkester, da de spurgte hende, fordi deres egen hornmusiker var syg.

- Jeg blev ringet op klokken 11 og spurgt, om jeg kunne komme og spille koncert samme aften i Odense. Det ville jeg gerne, så jeg tog toget. Og alt var godt, indtil jeg blevet ringet op af Fyns Politi. De vil give mig en bøde, fordi jeg har brudt min arbejds- og opholdsarbejdstilladelse, fortæller hun.

Myndighederne meldte hende

Det er Styrelsen for International Rekruttering og Integration, forkortet Siri, der er en del af de danske udlændingemyndigheder, der har anmeldt hende til politiet.

Hvis man opholder sig i Danmark som statsborger fra et land uden for EU, kræver det en dispensation, hvis man vil lave lønnet såvel som frivilligt arbejde udover det arbejde man opnået arbejdstilladelse til. Sådan en dispensation havde Lauren Robinson ikke. For hun kendte ikke til reglerne, siger hun selv.

- Da jeg kom til Danmark for fem et halvt år siden, der står der ingenting på min opholdstilladelse og mine papirer, at du skal kun arbejde i Aalborg Symfoniorkester, og du må ikke arbejde uden for. Det siger, at du har ret til at leve i Danmark og arbejde i Aalborg Symfoniorkester. Men den siger ikke noget om, at du ikke må arbejde på andre steder, siger hun.

Lauren Robinson er samtidig blevet idømt bøder på 10.500 kroner, fordi hun har spillet ved én kirkekoncert i Budolfi Kirke i Aalborg, hvor hun blev inviteret til at spille, og har været gæsteunderviser for børn på den lokale musikskole i Aalborg.

Overtrædelserne betyder samtidig, at Lauren Robinson ikke kan søge om permanent opholdstilladelse i Danmark de næste 15 år.

Men du har brudt de danske regler, er der ikke helt på sin plads, at du bliver straffet for det?

- Prøv lige og hør her. Hvis det kun var en bøde, okay. 10.500 kroner, det er mange penge. Men det er kun penge. Men det her afgør fremtiden for mig i det her land. 15 år at vente på permanent opholdstilladelse, plus, at jeg måske aldrig kan få statsborgerskab. Det er grunden til, at jeg vælger at snakke om det her, siger hun.

Lauren Robinson valgte at betale bøden, efter at hun havde været i kontakt med sin fagforening Dansk Musikerforbund.

For i en lignende sag fra Esbjerg, hvor en australsk musiker blev idømt en bøde på 33.000, endte det med, at det med at den australske musiker skulle betale bøden.

Drømmen om Danmark

Lauren Robinson har boet i Aalborg-bydelen Vejgaard de sidste fem et halvt år. Her har hun købt hus med sin canadiske mand, der også spiller i Aalborg Symfoniorkester. Sammen med deres tre-årige datter var det planen, at de ville slå sig ned i Danmark og leve her permanent.

Derfor foregår interviewet også på dansk. For Lauren Robinson har valgt gået i dansk sprogskole for at kunne integrere sig i samfundet. Det frygter hun nu er forgæves.

- Jeg håber, at de skifter regler. Jeg vil også elske at få mine penge igen, men det sker nok ikke. Det kan man kun krydse fingre til, men jeg håber, de siger, du er ikke en kriminel mere, og du kan søge permanent opholdstilladelse om tre år.

Selv hælder hun nu til, at hele familien forlader Danmark.

- Jeg hader at sige det, men jeg har ligesom givet op i forhold til Danmark. Jeg vil virkelig gerne bo her og leve her. Men når noget så unfair og urimeligt sker, så er det svært at have tro på, at noget vil ændre sig, siger hun.

Begyndte med Brooke

Debatten om udenlandske ansattes arbejds- og opholdstilladelse har raset den seneste måned, efter at den anerkendte amerikanske professor Brooke Harrington stod frem og fortalte, hvordan hun var blevet politianmeldt og står til at modtage bøder af politiet, efter at hun havde holdt foredrag for Skat og Folketingets Skatteudvalg.

Det er faktisk også derfor, at Lauren Robinson nu vælger at stå frem og fortælle sin historie.

Da jeg hørte om det her med Copenhagen Business School og Brooke Harrington. Jeg tænkte, at det er den samme ting, der skete med mig. Måske jeg kan hjælpe andre. Jeg er musiker, det har ikke så mange konsekvenser at sidde her og snakker med DR og sige min mening om det her.

Det er ikke kun Lauren Robinson, der har fået bøder i sagen. Også Odense Symfoniorkester, Budolfi Kirke i Aalborg og Aalborg Kulturskole har brudt reglerne og står til bøder.

Støjberg: Nye regler på vej

Udlændige- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fortæller til DR Nyheder, at Lauren Robinsons sag er et soleklart eksempel på, at Folketinget skal se på de nuværende regler.

- Reglerne lige nu er simpelthen for firkantede, og de er i virkeligheden for gammeldags i forhold til det arbejdsmarked, vi har og vores ønske om at tiltrække højtudannet arbejdskraft til Danmark, siger ministeren.

Hvorfor er det et problem?

- Det er et problem, fordi vi skal være et åbent land for dem, som kan og vil. Derfor skal vi også trække på alle de ressourcer, som de kommer med. Det nytter ikke noget, at for eksempel en forsker, der kommer til Danmark, ikke kan holde et foredrag eller en forelæsning et andet sted end sin arbejdsplads, siger Inger Støjberg.

Inger Støjberg vil snarest muligt fremlægge et forslag i Folketinget om, at de nuværende regler skal ændres.

Det er endnu uvist om de forskere, der er ramt af bøder, får mulighed for at få permanent opholdstilladelse inden de næsten 15 år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter