Hotelkonge og kapitalfonde køber Spies og andre nordiske rejseselskaber

Købet kommer, efter at rejsegiganten Thomas Cook gik konkurs.

Den norske hotelmilliardær Petter Stordalen er blandt køberne. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Scanpix)

Man har nu fundet ud af, hvem der fremover skal føre Vinggruppen i Norden, der består af Ving Norge, Ving Sverige, Globetrotter, Spies i Danmark, Tjäreborg i Finland og Thomas Cook Airlines Scandinavia, videre.

Den norske hotelkonge Petter Stordalen er nemlig blandt de nye ejere af selskaberne, oplyser topchef Magnus Wikener på et pressemøde.

Med i ejergruppen er også kapitalfondene Altor og TDR Capital.

- Jeg har lavet forretninger gennem hele livet. Men denne aftale er helt speciel. For den forener hjerte og hjerne. Jeg har meget hjerte og har taget partnere med, som har meget hjerne, siger Petter Stordalen på pressemødet.

Resultat af konkurs

Salget kommer, efter at den britiske rejsegigant Thomas Cook gik konkurs i september. Den nordiske del af forretningen har dog været velkørende, og det var ventet, at den skulle føres videre af nye ejere.

Spies er da også fortsat med at sende rejsende til varmere himmelstrøg siden konkursen.

Der er dog blevet arbejdet intenst på at afhænde den nordiske forretning, og i går kunne Spies over for DR Nyheder bekræfte, at selskabet var blevet købt.

Og salget vækker glæde hos Spies.

- Spies og Thomas Cook Airlines Scandinavia har i mere end 60 år været med til at give danskerne ferier, de ikke vil hjem fra. Den nye ejerkonstruktion kunne ikke være bedre, og jeg er overbevist om, at vi sammen med de nye ejere kan fortsætte Spies med respekt for vores unikke dna og historie, siger Jan Vendelbo, der er administrerende direktør i Spies, i en pressemeddelelse.

Rejseselskabet Spies blev grundlagt af Simon Spies i 1956. (Foto: Børge Walther © Scanpix)

Hotelkonge god for milliarder

Petter Stordalen, grundlægger af Nordic Choice Hotels, ejer stribevis af hoteller i Norden og er ifølge norske medier dollarmilliardær.

I Danmark ejer han blandt andet det femstjernede luksushotel Skt. Petri og Comfort Hotel.

Ifølge Børsen har hans danske hoteleventyr dog endnu ikke været en succes. Børsen gennemgik i januar hans regnskaber og fandt frem til, at hans danske hoteller har givet et underskud på 150 millioner kroner de seneste fire år.

Det har dog ikke fået milliardæren til at trække følehornene tilbage. Ifølge branchemediet Standby.dk vil han nemlig bygge et nyt luksushotel ved det tidligere centralposthus ved Hovedbanegården i København.

Hotellet, der skal være klar til åbning i foråret næste år, skal have 390 værelser og suiter, mødefaciliteter for op til 1.200 – samt 150 nye arbejdspladser.

- Vi kommer ikke til at tjene pengene ind i min levetid, måske i mine børnebørns, sagde Petter Stordalen om projektet sidste år.

Nu kaster Stordalen sig så ud i et nyt forretningseventyr. Hans selskab kommer til at eje 40 procent af Vinggruppen i Norden. Altor kommer ligeledes til at eje 40 procent, mens TDR Capital ejer den resterende femtedel.