Hovedmistænkt for at lænse den danske statskasse for milliarder: Sanjay Shah er anholdt

De danske myndigheder har krævet Sanjay Shah udleveret til retsforfølgelse i Danmark.

Sanjay Shah fik blandt andet hjælp af det amerikanske skattefirma Acupay til at hive milliarder op ad den danske statskasse. (Foto: B1 © B1)

En milepæl er nået i en af danmarkshistoriens største økonomiske svindelsager, hvor den danske stat angiveligt er blevet svindlet for 12,7 milliarder kroner via refusion af udbytteskat.

For den mistænkte hovedbagmand i udbyttesagen er blevet anholdt. Det erfarer DR Nyheder. Klokken 13 har Justitsministeriet bekræftet anholdelsen af Sanjay Shah i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om den britiske forretningsmand Sanjay Shah, der i de seneste mange år har boet i Dubai i landet De Forenede Arabiske Emirater, hvor han også blev anholdt.

Politiet i Dubai skriver, at de modtog en international arrestordre, hvorefter de har anholdt Sanjay Shah efter et tæt samarbejde med de danske myndigheder.

Helt konkret er Sanjay Shah tiltalt herhjemme for at have svindlet den danske statskasse for mere end ni milliarder kroner.

I marts fik Justitsministeriet en udleveringsaftale på plads med De Forenede Arabiske Emirater, hvilket nu gør det muligt at få udleveret Sanjay Shah til Danmark.

En meget, meget glad justitsminister

Før Sanjay Shah kan blive udleveret til Danmark, skal han igennem retssystemet i De Forenede Arabiske Emirater, hvor der skal tages stilling til, om han skal udleveres. Lige nu er han i myndighedernes varetægt.

Derfor er justitsminister Mattias Tesfaye (S) også en meget tilfreds mand.

- Der er foretaget en anholdelse af politiet i Dubai. Det gør, at jeg i dag er en meget, meget, meget glad justitsminister. Det vigtigt for os, at folk, der er formodede gerningsmænd, også bliver stillet til ansvar og ikke kan skjule sig i Mellemøsten, siger han.

- Det er en meget stor sejr, og det er meget vigtigt for os. Det er en udbyttesag, der har kostet vores allesammens statskasse rigtig, rigtig mange penge.

Hvornår Sanjay Shah eventuelt kommer til Danmark vides endnu ikke.

- Nu er der en række retslige skridt i Emiraterne, der skal foretages, men hele formålet er, at vi vil have Sanjay Shah til Danmark. Han skal stå i en dansk retssal, og man skal ikke kunne stikke af fra sit ansvar. Det må være en dommer, der sætter et punktum i den her sag, siger justitsministeren.

Først venter der nogle retslige processor i Dubai, inden man med sikkerhed ved, om Sanjay Shah kan komme til Danmark - og det kan tage nogle måneder. Det siger DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.

- Nu starter den juridiske proces i Dubai, hvor han skal for en dommer, der i første omgang skal tage stilling til, hvorvidt han skal udleveres til retsforfølgelse i Danmark. Så vil han have mulighed for at appellere, først til en appeldomstol og herefter højesteret. Der kan sagtens gå nogle måneder, inden vi ved, om han faktisk kommer (til Danmark red.).

Udenlandske statsborgere bosat i De Forenede Arabiske Emirater er aldrig før blevet udleveret til Danmark.

Sanjay Shah har nægtet sig skyldig i alle anklager og har tidligere udtalt til Børsen, at hvis han blev tiltalt, ville han komme frivilligt til Danmark. Det har han dog ikke villet bekræfte, efter han blev tiltalt sidste år.

Sanjay Shahs danske forsvarsadvokat, Kåre Pihlmann, bekræfter også, at hans klient er blevet anholdt i Dubai. Men han har for nuværende ikke yderligere kommentarer.

Den danske retssag ventes at starte næste år, såfremt Sanjay Shah bliver udleveret.