Hovedstadens boliger blev revet ned af hylderne i 2015

Boligoptimismen fortsætter, viser ny analyse fra Nykredit.

En stor del af forklaringen på, at boligsalget boomer, er ifølge Nykredit, at et klart flertal af danskerne gennem hele 2015 har haft forventninger om, at huspriserne vil stige. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

2015 blev et fantastisk år for boligejerne.

Boligsalget nåede det højeste niveau siden 2007, friværdierne steg, og renten faldt til et historisk lavt niveau. Gennemsnitligt steg huspriserne med knap syv procent.

Det viser en analyse, som Danmarks største realkreditinstitut, Nykredit, har lavet over året, der er gået.

- Humøret for den københavnske boligejer er i absolut top – og med god grund - for i hovedstaden bliver boligerne revet af hylderne, siger Joachim Borg Kristensen, der er boligøkonom i Nykredit.

Boligejernes fest fortsætter

Det er nemlig især i de store byer, at boligsalget er boomet. I København for eksempel steg priserne med otte til 12 procent, hvorimod priserne i Vestjylland faldt med lige knap én procent.

Nykredits huspristillid

Hver måned tager Nykredit temperaturen på det danske boligmarked via det, de kalder 'huspristillidsindeks'.

Huspristilliden er en spørgeskemaundersøgelse, som sendes ud til 1.500 danskere med spørgsmålet: 'Hvor tror du, at prisen på et almindeligt parcelhus i Danmark ligger om et år sammenlignet med i dag?

Danmarks Statistik gennemfører den samme undersøgelse via telefoninterviews med et repræsentativt udsnit af befolkningen.

Det er denne undersøgelse, som henvises til i artiklen.

Og meget tyder på, at skævvridningen af boligmarkedet fortsætter:

- Uden for de større byer er humøret knap så højt, her kan det stadig være meget vanskeligt at sælge sin bolig, siger Joachim Borg Kristensen.

Alligevel er boligoptimismen stor hos de fleste danskere, viser Nykredits huspristillidsbarometer. Kun fem procent forventer faldende boligpriser, mens 53 procent forventer stigende priser.

Også Nykredits egne økonomer tror på, at de bedre tider fortsætter for boligejerne. Om end i et lidt mere roligt tempo. Nykredit spår, at huspriserne stiger med to til tre procent i 2016.