Husker du alle fradrag? Se hvor mange der får smæk af Skat i din kommune

Undgå at blive én af dem, der får skattesmæk i din kommune. Læs her, hvad du skal gøre.

Hvis du cykler langt til arbejde, rejser med jobbet, eller donerer til velgørenhed, så er der fradrag at hente på næste års skatteopgørelse. (© DR Nyheder)

I dag tikker forskudsopgørelsen ind hos samtlige skatteborgere i Danmark.

Og selvom regnskabets time for udeståender med Skat for det kommende år først finder sted i løbet af foråret 2019, så er det nu, du skal reagere, hvis du vil undgå et skattesmæk i fremtiden.

Hvis du sidste år fik røde tal på din årsopgørelse fra Skat og derfor blev opkrævet restskat, kan du også længere nede i artiklen se, om du bor i en af de kommuner, hvor mange andre sidste år fik et skattesmæk.

Tjener du mere eller mindre?

Første punkt på tjeklisten handler om din indkomst.

Går du op eller ned i løn, eller kommer du på dagpenge, kontanthjælp, pension eller efterløn i det nye år, så er det vigtigt at få justeret tallene i forskudsopgørelsen.

På samme måde gælder det om at få ændret i opgørelsen, hvis du begynder eller afslutter en uddannelse, hvor du samtidig får SU.

Næsten hver fjerde får skattesmæk

 • Sidste år var det tæt på hver fjerde skattebetalende borger, der skulle af med penge til skat. Det viser tal, som Skat har trukket på alle danske kommuner.
 • Men der stor forskel på, hvor mange der skulle betale restskat i de enkelte kommuner. Ifølge listen over de 98 kommuner er Morsø ved Limfjorden den kommune i landet, hvor færrest fik et skattesmæk i 2016.
 • Her oplevede godt 17 procent at skulle betale penge tilbage i skat.
 • Helt anderledes ser det ud i Syddjurs Kommune lidt nord for Aarhus, hvor mere end 30 procent af de skattepligtige borgere endte med et få rødt tal på årsopgørelsen, da Skats hammer faldt.
 • I kortet under artiklen, kan du selv se, hvor mange borgere i din kommune som sidste år ikke fik skatten til at gå op.
 • Og hvis du i fremtiden vil undgå at blive en del af restskat-statistikken, kan du fra i dag af logge ind og rette i din forskudsopgørelse for 2018 på Skats hjemmeside.

Har du længere eller kortere til job?

Husk også, at du kan få kørselsfradrag, hvis du har mere end 24 kilometer til og fra arbejde. Fradraget gælder altså, hvis der er mere end 12 kilometer hver vej til dit job.

Fradraget gælder også for studiejob og løntilskudsjob, men SU tæller ikke som løn, så du kan ikke få kørselsfradrag, når du pendler til og fra din uddannelse. Et ulønnet praktikophold giver heller ikke kørselsfradrag.

Kørselsfradraget gælder, uanset om du tager bil, bus, tog eller cykel. Men du kan ikke få fradraget, hvis din arbejdsplads betaler transporten. Du behøver ikke angive den korteste rute, hvis den, du har valgt at køre, er hurtigere for dig eller mere sikker. Tjek derfor, hvor mange kilometer du rent faktisk kommer til at køre i 2018, og indberet det tal.

Forskellen på forskuds- og årsopgørelse
 • Forskudsopgørelsen er en slags budget for din indkomst og skat.
 • Den kommer i november og viser din forventede indkomst og skat for næste år.
 • Årsopgørelsen er et regnskab over din skat for sidste år. Den kommer i marts og viser, hvad du havde af indkomst og betalte i skat.
 • Hvis der sker ændringer i din økonomi, bør du rette forskudsopgørelsen, så du løbende betaler den rigtige skat.
 • Hvis din årsopgørelse viser, at du skal have penge tilbage, sætter vi dem i de fleste tilfælde automatisk ind på din konto.

Kilde: Skat

Skat kender dog ikke satserne for 2018 endnu, fordi de først bliver endeligt vedtaget i slutningen af i år.

I år har kørselsfradraget dog været på 1,93 kroner per kilometer, du transporterer dig selv per dag.

Har du haft over 120 kilometer til arbejde, er satsen på 0,97 kroner per kilometer. Og bor du i en af landets yderliggende kommuner, kan du få 1,93 kroner, når arbejdspladsen ligger over 120 kilometer væk fra dit hjem.

Skal du over Storebælt eller Øresund, er der desuden penge at hente for det. Men bemærk, alle satser i det her afsnit som nævnt bliver forhøjet for 2018, når de om kort tid vedtages hos Skat.

Hvis du næste år har længere eller kortere til dit job, skal du altså huske at se efter, om Skat har registreret det på din forskudsopgørelse. For langt de fleste er der allerede fortrykt et kørselsfradrag, men husk at tjekke, om det er korrekt.

Skal du købe eller sælge bolig?

Hvis du i 2018 skal låne penge til at købe en bolig, kan du trække dine udgifter til renter på lånet fra. Men du skal samtidig betale ejendomsværdiskat. Skatten gælder dog ikke andelsboliger, men kun for ejerboliger.

Når du omvendt sælger din bolig i 2018, skal du også huske at fortælle det til Skat. Det gør du igen ved at ændre din forskudsopgørelse. Husk, at du kun betaler ejendomsværdiskat for den periode, du bor i boligen. Fraflytter du, inden en køber overtager din bolig, skal du skrive det på opgørelsen, så du slipper for at betale skat i perioden.

Der er mange særregler for køb og salg af bolig hos Skat. Skal du købe bolig i 2018, kan du se mere på Skats hjemmeside. Planlægger du at sælge din bolig til næste år, kan du se mere her.

Skal du starte virksomhed?

Der er mange ting at holde styr på, hvis du går med en iværksætter i maven. Forskudsopgørelsen til Skat er en af dem.

Hvis du har haft indkomst gennem din virksomhed, er det en god idé løbende at ændre i dine oplysninger. Hvis dit overskud ændrer sig i virksomheden, skal Skat have besked gennem forskudsopgørelsen.

På samme måde skal Skat have besked, hvis du har et ændret underskud. Jo mere nøjagtige oplysninger, du kan give til Skat, jo større er sandsynligheden for, at Skat ikke vil opkræve restskat, når året er omme.

Du kan læse mere her og se en video fra Skat om ændring af din forskudsopgørelse her:

Skal du udleje din bil eller bolig?

Udlejer du din bolig eller et værelse, skal du også betale skat af dine lejeindtægter. Det gælder også, hvis du bruger en udlejningstjeneste som Airbnb.

Her kan man som udlejer vælge mellem at blive beskattet med et bundfradrag eller et regnskabsmæssigt fradrag. Skat har en regnemaskine, som kan bruges til formålet. Se den her.

Bytter du din bolig med en anden, skal du betale skat af den værdi, som boligen, du bytter dig til, har.

Hvis du planlægger at leje din bil ud til andre, skal du også betale skat af indkomsten. Igen er det underordnet, om du gør brug af en udlejningstjenester som Gomore eller lejer bilen ud på egen hånd.

Du kan som udgangspunkt fratrække de udgifter, der er forbundet med udlejningen af bilen, på din forskudsopgørelse. De samlede regler for lejlighedsvis biludlejning findes her.

Skal du rejse med jobbet?

Skal du på efteruddannelse eller forretningsrejse og selv betale for varm mad og en seng at sove i?

Så kan du i 2018 trække 498 kroner fra per døgn til kost og 214 kroner per døgn til logi. Du kan dog højest trække 27.400 kroner fra i skat.

Men selv om dette allerede er betalt af arbejdsgiver, kan du stadig trække penge fra for småfornødenheder. Det fradrag er 124,50 kroner for hvert døgn, rejsen har varet.

Skal du donere til velgørenhed?

Giver du penge til Røde Kors eller andre velgørende foreninger, og ved du allerede nu, hvor meget du vil donere i 2018, kan du fradrage op til 15.900 kroner på din forskudsopgørelse for 2018.

Men du skal huske at tjekke, om foreningen er godkendt af Skat. Det kan du se her.

Der er ingen bagatelgrænse for fradraget, og du får det automatisk, hvis du har givet foreningen dit cpr-nummer.

Skylder du penge?

Skylder du penge til mor og far penge eller til en god ven – og betaler du renter af gælden – skal du selv indberette fradraget til Skat. Fradraget er betinget af, at du giver oplysninger om modtageren.

Har du børn, der ikke bor hos dig?

Du får fradrag for børnebidrag betalt til dine børn under 18 år, der ikke bor hos dig. Børnebidrag indberettes til Skat, hvis ordningen går over det offentlige.

Men i dag laver mange i stedet en privat aftale, og da skal du som den betalende part selv huske at indberette det til Skat. Du får fradrag for dit bidrag fratrukket 156 kr. i 2018.

Da det er barnet, der beskattes af børnebidraget, skal du huske at oplyse barnets navn, cpr-nummer og adresse til Skat, for at du kan få fradraget.

Håndværkerfradrag ikke forlænget

Det kendte håndværkerfradrag, som tidligere har givet ret til at trække håndværkerarbejde, rengøring og børnepasning fra i Skat, er ophævet fra 31. december i år.

På nuværende tidspunkt er endnu ingen politisk aftale om forlængelse. Så håndværkerfradraget er ikke aktuelt for din forskudsopgørelse for 2018.

Her kan du se i procent, hvor mange i de enkelte kommuner der sidste år endte med betale penge tilbage i Skat:

Restskat