Huspriserne stiger - også i provinsen

Priserne i Region Sjælland er steget med 8,1 procent på et år.

På landsplan er priserne på huse steget med 5,2 procent, mens der er 8,3 procent flere handler end for et år siden. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Det er ingen nyhed, at boligsalget halser afsted i de store byer.

Men nu viser tal fra bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, at resten af landet også er hoppet ombord på opsvinget, så huspriserne nu stiger i hele landet.

- Opsvinget på boligmarkedet er nu bredt forankret over hele landet med flere hushandler og højere priser end for et år siden, siger Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark, i en skriftlig kommentar.

Fra 2. kvartal 2016 til 2. kvartal i år har huspriserne løftet sig med 5,2 procent på tværs af landet.

Det har sikret de danske boligejere en skattefri gevinst på i gennemsnit omkring 100.000 kroner per bolig.

- Både huse og lejligheder er steget ganske voldsomt i pris det seneste kvartal. Det er dejligt for boligejerne, men ikke særligt overraskende, når man tager den faldende rente, den stigende beskæftigelse og den generelle fremgang i danskernes realløn i betragtning, siger Lise Bergmann, boligøkonom i Nordea.

Skifter oftere hænder

Tallene er ikke mindst gode nyheder for husejere i Region Sjælland, der det seneste år har oplevet en prisstigning på 8,1 procent.

Syd- og Vestsjælland har dog også været særligt hårdt ramt af Finanskrisen, der væltede ind over landet for snart ti år siden. Derfor er der stadig langt til tidligere tiders salgspriser.

- Opsvinget på boligmarkedet i København har været i gang over en længere periode, og både priserne og antal handlede huse er høj i forhold til tidligere. Andre steder i landet er opsvinget kommet senere i gang. På Vest- og Sydsjælland ligger priserne på et gennemsnitligt hus stadig 25 procent under toppen, siger Ane Arnth Jensen.

De nye tal fra Finansdanmark viser også, at der er blevet handlet 8,3 procent flere huse i år end i fjor.

Samtidig er salgsprisen faldet med 13 dage, så den gennemsnitlige liggetid er 189 dage.

Ejerlejligheder stadig i vild vækst

Siden markedet ramte bunden i starten af 10'erne er lejlighedspriserne steget med 55 procent, mens huspriserne er steget med 20 procent. Finans Danmarks tal viser, at ejerlejligheder stadig er en efterspurgt vare og igen er steget med 10 procent det seneste år.

- Efter vores mening skyldes de høje prisstigninger en uligevægt mellem udbud og efterspørgsel. Særligt øget efterspørgsel på mindre lejligheder i størrelsen 50-75 kvadratmeter presser gennemsnitsprisen op, lyder det i en kommentar fra Nykredits cheføkonom Tore Stramer.

Han påpeger, at indbyggertallet i København årligt øges med 10.000 personer, og at det i sig selv også lægger pres på priserne. Men han forventer ikke, at de vilde vækstrater fortsætter.

- Det er vigtigt at påpege, at en lang periode, hvor priserne stiger mere end indkomsterne, øger sandsynligheden for en periode, hvor priserne ikke stiger nær så meget, flader ud eller ligefrem falder. Efterspørgslen falder simpelthen, fordi færre vil og kan betale prisen, siger Tore Stramer.

Salt i dejen

Dertil skal lægges en lang række politiske initiativer, som skal lægge en dæmper på det rødglødende boligmarked i særligt København og Aarhus.

Det drejer sig blandt andet om krav om at stille fem procent af egenkapitalen ved køb af ejerlejlighedskøb og boligskattereformen, der rammer lejlighederne relativt hårdest fra 2021.

- Når man laver regulering, kan man komme til at overdosere medicinen, og det kan have mindst lige så skadelig effekt, som ikke at gøre noget, det kan i virkeligheden sammenlignes med bagerne, der putter for meget salt i dejen, siger Mikkel Høegh, afdelingsdirektør i BRF Kredit i en kommentar.

På landsplan koster et gennemsnitligt hus i dag godt 1,8 millioner kroner.

FacebookTwitter