Hvad er vækst, og hvorfor er det vigtigt for dig?

Vismændene har justeret forventningerne til den danske vækst, men hvad betyder det for dig?

"Vismændene skruer ned for væksten", "Økonomiske vismænd halverer vækstskøn for Danmark", "Vismændene hakker ordentlig luns af musklerne i dansk økonomi".

Det var nogle af overskrifterne denne gang, da de økonomiske vismænd udgav en af deres prognoser for den danske vækst. Men hvad er vækst egentlig for en størrelse, og er det kun mænd i jakkesæt, der skal bekymre sig om den?

Dr.dk har spurgt Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Hvordan måles væksten?

- Når man måler væksten, ser man på ændringer i bruttonationalproduktet (BNP). Det er lidt en teknisk størrelse, hvor man forsøger at regne ud, hvor meget værdien af produktionen i samfundet stiger, renset for de råstoffer, vi bruger, og den import vi får fra udlandet.

Hvis jeg som almindelig dansker skulle tage noget med mig, ville det være, at flere danskere kommer i beskæftigelse. Og så ville jeg fokusere mindre på, om væksten er en eller to procent.

Steen bocian, cheføkonom hos dansk erhverv

- BNP er ikke noget, vi kan se ud ad vinduet. Det er et forsøg på at måle værditilvæksten i samfundet – hvor meget du, jeg og alle andre producerer.

- Det er ikke noget perfekt mål, men det giver en pejling af den samlede aktivitet i offentlige og private virksomheder.

Hvorfor er det vigtigt for mig?

- Det er vigtigt for dig og mig, fordi der erfaringsmæssigt er stor sammenhæng mellem væksten i økonomien og beskæftigelsen. Men også i forhold til boligpriser, som også er noget, der påvirker dig og mig relativt meget. Det er et forsøg på at opsummere økonomien i et tal, som erfaringsmæssigt griber meget godt an, hvordan økonomien udvikler sig.

Danmark er et rigt land - betyder et procentpoint det store i det samlede billede?

- Normalt ville man sige, at det har en ret stor betydning. Erfaringsmæssigt skal væksten op på halvanden procent for at få beskæftigelsen til at stige. Er væksten mindre, risikerer vi færre job.

Skal vi så være bekymret over vismændenes melding?

- Det lidt paradoksale er jo, at man ikke er pessimistisk omkring udviklingen i beskæftigelsen. Selvom det på overfladen er et dystert syn, så er man optimistisk omkring det, der berører dig og mig, nemlig beskæftigelsen og forventninger til, at vi bruger flere penge og udviklingen på boligmarkedet. Selvom overskrifterne er, at man nedjusterer, burde vinklen måske mere være, "på trods af nedjusteringer er man grundlæggende optimistisk."

Vismændene kom med deres seneste prognose for dansk økonomi tilbage i oktober 2015. Tre måneder senere skrues forventningerne ned til en vækst ned til 1,1 procent for både sidste år og i år.

- Hvis jeg som almindelig dansker skulle tage noget med mig, ville det være, at flere danskere kommer i beskæftigelse. Og så ville jeg fokusere mindre på, om væksten er en eller to procent, for det er svært at forholde sig til.

Hvordan bruger man vismændenes vurdering?

- Det er noget, beslutningstagere skal gå op i, for det påvirker, hvad politikerne skal tage af beslutninger i den økonomiske politik. Men i en eller anden udstrækning påvirker det også, hvordan du og jeg agerer. Er man på vej ind i en krise, er man mere forsigtig. Er udviklingen på vej frem, kan vi tillade os at tage lidt flere chancer med privatøkonomien.

De økonomiske vismænd
  • De økonomiske vismænd udpeges af erhvervs- og vækstministeren. Vismændenes opgave er at kigge dansk økonomi efter.
  • Vismændene udgiver sædvanligvis en økonomisk rapport forår og efterår. Rapporten diskuteres i Det Økonomiske Råd.
  • Den aktuelle rapport er en ekstraordinær tredje.
  • Kilde: Ritzau

- Man er nødt til at have en vurdering af, hvor man er på vej hen for at træffe de rigtige beslutninger. Det gælder både politisk, men også for virksomheder, der skal beslutte, om de skal investere eller ej.

Hvorfor rammer vismændene ofte ved siden af?

- Det er en kompliceret størrelse, og det bliver påvirket af en myriade af forskellige ting. Det er lidt som meteorologer: Der er ingen, der kender fremtiden, men man ser på, hvordan fortiden ser ud – hvis der er vind fra vest, hvad plejer der så at ske? Det samme gør man i den her type prognoser.

Sagen kort

  • Vismændene kom med deres seneste prognose for dansk økonomi tilbage i oktober 2015.
  • Nu - tre måneder senere - ser vismændene mere dystert på dansk økonomi og skruer forventningerne ned til en vækst på beskedne 1,1 procent for både sidste år og i år.
  • Trods de lidt mindre optimistiske toner for dansk økonomi, forventer vismændene, at der bliver skabt 67.000 nye job i 2016 og 2017.
  • Derudover fastholder vismændene deres skøn for den økonomiske vækst i 2017, som er på 2,3 procent.