Hver 16. i arbejdsstyrken er jobløs

Ledigheden i Danmark udgør fortsat 6,2 procent af arbejdsstyrken, viser tal fra Danmarks Statistik. Den vil dog snart stige, vurderer økonomer.

Jobcenter (Foto: Torben Christensen © Scanpix)

Ledigheden steg svagt med 500 i oktober og er nu oppe på 164.300 personer.

Ledighedsprocenten er dog uændret og svarer som i juli, august og september til på 6,2 procent svarende til godt hver 16. dansker i arbejdsstyrken.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Ledighed vil stige

Den lille stigning tegner dog ifølge cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, på, at arbejdsløsheden vil fortsætte med at kravle den forkerte vej.

- At arbejdsløsheden er steget en smule i oktober er ikke overraskende – slet ikke i lyset af gårsdagens triste BNP-tal, der viste negativ vækst i 3. kvartal. Og vi må desværre forvente, at stigningen i arbejdsløsheden fortsætter, skriver hun i en analyse og uddyber:

- Langt de fleste tal for dansk økonomi indikerer nemlig, at gårsdagens negative væksttal ikke var en enlig svale. Danmark står formentlig midt i en ny teknisk recession, og det vil komme til at koste yderligere arbejdspladser.

Recession vil påvirke ledighed

Lone Kjærgaard står ikke alene med vurderingen om, at ledigheden vil stige.

- Samlet forventer vi en stigning i bruttoledigheden på i omegnen af 10.000 til 15.000 personer, så ledighedskøen topper i et niveau på ca. 180.000 personer i løbet af 2012, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

En længerevarende recession i Danmark vil ifølge Tore Stramer kunne sende ledigheden op over 200.000 personer.

Virksomheder vil afskedige

I Jyske Bank konstaterer Niels Rønholt, at ledighedstoppen fra juli 2007 lå på ca. 169.500.

- Den top vil ganske givet blive overgået i den kommende tid, lyder hans vurdering.

Økonomernes skepsis skyldes ikke kun gårsdagens BNP-tal om, at Danmarks vækst er skrumpet, men også udmeldinger fra virksomhederne om deres forventninger til afskedigelser den kommende tid.

Færre ledige mænd

I oktober kom der 300 færre ledige mænd og 700 flere ledige kvinder i forhold til måneden før, og det er en fortsættelse af udviklingen over det seneste år, skriver Danmarks Statistik.

Siden oktober 2010 er mændenes ledighed faldet med 10.200, mens kvindernes ledighed i samme periode er steget med 6.300.

Fra og med krisens start i anden halvdel af 2008 har mændenes ledighedsprocent ligget over kvindernes.

Det seneste år har ledighedsprocenten for de to køn dog nærmet sig hinanden, og denne udvikling er fortsat i oktober, hvor ledighedsprocenten for mænd var 6,3 procent og for kvinder 6,1 procent.

Flest arbejdsløse unge

I oktober faldt ledigheden for de 16-29-årige med 300, mens den steg med 800 for de 30-64-årige.

Ledighedsprocenten for de 25-29-årige er dog stadig klart den højeste, da hele 9,5 procent af arbejdsstyrken i denne aldersgruppe var ledige i oktober.

FacebookTwitter