Hver femte møder en hård tone på jobbet

Der kan være langt mellem ros og anerkendelse på arbejdspladsen. Helt op mod 20 pct. oplever ofte en hård omgangstone på deres job, viser rundspørge.

Hver femte oplever en hård tone på jobbet. Det fortæller Magasinet Arbejdsmiljø, som udkommer i morgen. (© Colourbox)

Kommandoer udstikkes kort og kontant. Uenigheder udarter sig til højlydte skænderier. Omgangstonen på de danske arbejdspladser kan være hård og ukærlig.

Eder og forbandelser flyver gennem luften

Knap 20 pct. oplever, at tonen ofte eller meget ofte er alt for hård. 14 pct. siger desuden, at omgangstonen de senere år er blevet mere ubehagelig.

Det viser en rundspørge blandt 700 personer i arbejde, som Wilke har udført for Magasinet Arbejdsmiljø.

Ikke alle er lige rubuste

Ledende arbejdspsykolog på Arbejdsmedicinsk Klinik på Aalborg Sygehus, Pia Ryom, er ikke overrasket over resultatet.

Hendes patienter oplever nemlig meget tit den hårde omgangstone som et stort problem. De isolerer sig og får ikke snakket med kollegerne om det.

– Det bliver dermed hurtigt selvforstærkende onde cirkler, hvor ingen får sagt fra. Man prøver at klare sig selv og være en af dem, som ikke rager for højt op. Det er meget ødelæggende i et arbejdsmiljø, at man ikke tror, man kan give noget af værdi. Det er alvorligt, forklarer Pia Ryom til Magasinet Arbejdsmiljø.

Hvis du kører på mig, så kører jeg dig ned

En hård omgangstone kan, ifølge Pia Ryom, give et forsvarsklima på arbejdspladsen, hvor det bedste forsvar er et angreb.

Det øger stressniveauet, og arbejdsmiljøet kan blive destruktivt, forklarer psykologen.

Man tror, man har mindre indflydelse, end man rent faktisk har, og der er risiko for det, som Pia Ryom kalder for tillært hjælpeløshed.

– Man opgiver, før man overhovedet kommer i gang. Det svarer til at gå i første fase af en stressudvikling. Du er hele tiden alert. Hele tiden på vagt. Føler hele tiden, at du skal have alle antenner ude, fordi du føler, der kan komme et angreb når som helst og hvor som helst fra, siger Pia Ryom og uddyber:

– Det er farligt, når ens normalitetsbegreb fader ud på den måde, fordi man ændrer sig i forhold til, hvordan man ellers ville have opført sig. Man kan for eksempel blive helt overrasket over tonen, hvis man starter på en ny arbejdsplads.

Humor kan nedgøre

Hvis ledelsen har en hård omgangstone, får medarbejderne det også, ifølge Pia Ryom.

– Dårlig omgangstone smitter. Og så bliver det virkelig svært at være i sådan et arbejdsmiljø, siger hun.

Hun understreger desuden, at tonen kan opfattes meget forskelligt. Også humor kan være en hård omgangstone.

– Man tror, man spreder humor og god energi på arbejdspladsen, men i virkeligheden oplever andre det som sådan en spand kold vand i hovedet, siger Pia Ryom og fortæller om en kvinde, der på sin arbejdsplads fortalte, at hun skulle skilles, hvorefter en kollega udbryder: ”Det skal du ikke være ked af. Du har jo prøvet det før”.

– Han mente det sikkert ikke så hårdt, men hun blev meget ked af det. Man ler tingene væk og nedgør andre, forklarer Pia Ryom.

Facebook
Twitter