Hver tredje har skrevet under: Jordemoder-ultimatum skaber pres på fødegangene

Kamp for mere i løn gør det lige nu svært at lave vagtplan på fødeafdelingerne til sommer, bekræfter chefjordemoder.

- Jordemødrene kommer til at løbe lidt hurtigere, end de plejer, og de løber hurtigt nok i forvejen, siger Dorthe Dahl, der er chefjordemoder på Hvidovre Hospital.

Dorte Dahl sidder lige nu og klør sig i hovedet og tænker over, hvordan hun skal få en kabale, hvor flere af kortene mangler, til at gå op.

Som chefjordemoder på Hvidovre Hospital er det hendes job at sikre, at der altid er nok jordemødre på afdelingen, selv om mange fødsler ender med at ramle sammen.

Og lige nu er det en særdeles svær opgave, fortæller Dorte Dahl, der lige nu ser ind i den travleste periode på året på fødeafdelingen. Nemlig sommeren.

- Vi står lige nu i en situation, hvor vi ikke kan rekruttere de jordemødre, vi gerne vil have. Vi står over for en travl sommer, og lige nu mangler vi faktisk 20 jordemødre, siger chefjordemoderen.

Det er en sjettedel af alle jordemødre på hospitalet, som mangler, for at få vagtplanen til gå op.

En af hovedårsagerne til, at fødegangen på Hvidovre Hospital lige nu er presset på bemandingen er, at 1.100 jordemødre har skrevet under på, at de ikke tager et job i det offentlige, før de får et lønløft.

Det svarer til, at mere end hver tredje jordemoder eller jordemoder-studerende har lovet at sige pænt nej tak til et tilbud om fast arbejde.

Det er bevægelsen Jordemødre for Ligeløn, som står bag underskriftsindsamlingen.

Og de mener ikke, at de med protesten tager de fødende som gidsler i deres lønkamp, fortæller initiativtager Emma Bonde.

- Det tænker vi ikke, at vi gør. Vi vil meget gerne hjælpe de fødende, men vi vil gøre det for en højere løn. Vi stiller os til rådighed og stiller op for en fair løn.

I har taget en uddannelse og vidst hvilken løn, I stod til at få. Skulle I ikke have taget det i betragtning?

- Man kan også godt købe et hus, som har nogle anmærkninger i tilstandsrapporten, men se mange kvaliteter ved det og være vild med det overordnet set. Så kan man arbejde på de ting, der skal gøres noget ved, siger Emma Bonde.

Mangler omkring én ud af seks medarbejdere

På Hvidovre Hospital mærker de meget direkte konsekvensen af, at mange jordemødre ikke ønsker at tage job lige nu.

Under normale omstændigheder er der brug for 120 jordemødre på hospitalets fødeafdeling. Lige nu er der altså kun 100.

Chefjordemoder Dorte Dahl mærker særligt, at der er én specifik gruppe, som er svære at rekruttere lige nu.

- Vi kan særligt mærke det hos de nyuddannede, der bliver færdige 1. juli. Vi havde regnet med at tage en del fra det hold. Men det kommer vi ikke til, for de har valgt ikke at tage job.

Hvad gør I, når I konkret står og mangler 20 jordemødre?

- Vi kan ikke ændre på, at kvinder skal føde her til sommer, så vi har ansat nogle flere social- og sundhedsassistenter og får hjælp fra sygeplejerskerne og fra lægerne.

- Og så må vi sige, at jordemødrene kommer til at løbe lidt hurtigere, end de plejer, og de løber hurtigt nok i forvejen, siger Dorte Dahl, som forsikrer om, at de også fortsætter rekrutteringsjagten.

Også et problem andre steder i København

Der er ikke kun på Hvidovre Hospital, at de har problemer med at tiltrække arbejdskraft.

Det bekræfter Anne Jastrup, der er hospitalsdirektør for Herlev og Gentofte Hospital og formand for en styregruppe i Region Hovedstaden, som ser på rekruttering og fastholdelse af jordemødrene.

Hun fortæller, at man i regionen i alt mangler 9,5 procent jordemødre. Det vil sige knap, at knap én ud af 10 stillinger ikke er besat.

- Det er klart, at man uddanner det antal jordemødre, der skal til for at dække det behov, som er på fødestederne. Så hvis, der er nyuddannede, som ikke ønsker et job på hospitalerne, så påvirker det os, siger hun.

Er det et problem, at der er rekrutteringsvanskeligheder netop nu?

- Det er den travleste tid på året. I det omfang vi ikke kan rekruttere ind til sommeren, som vi plejer at gøre, så kan det være et problem, siger Anne Jastrup, der slår følgende fast:

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at mindske generne for de fødende og give dem en tryg og oplevelse, hvis de skal føde her til sommer.

I dag bliver problematikken om de utilfredse jordmødre taget på et stormøde for tillidsfolk og interesserede jordemødre i Region Hovedstaden, hvor også regionsrådsformand for Socialdemokratiet Sophie Hæstorp Andersen deltager.