Hvidvaskfrygt får Nordea-aktien til at rasle

Både det danske og svenske bagmandspoliti har modtaget anmeldelser om mulig hvidvask i Nordea.

Nordea i København. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

På en ellers stille dag på børsen er der én aktie, som skiller sig ud.

Nordea er her til eftermiddag faldet med mere end fire procent.

Det sker efter, at det igår kom frem, at Nordea er blevet anmeldt til bagmandspolitiet i en række nordiske lande for mistænkelige overførsler på 1,1 milliarder kroner foretaget til konti i Nordeas svenske, danske, finske og norske afdelinger.

- Det, som investorerne frygter, er, at beløbet måske kan være endnu højere, og det giver så et fald på aktien, siger aktieanalytiker i Sydbank, Mikkel Emil Jensen.

Hvidvask i Danske Bank gør Nordeainvestorer nervøse

Det er den britisk-amerikanske forretningsmand William Browder, der står bag anmeldelsen af Nordea.

Selv samme Browder har tidligere stået bag anmeldelser af Danske Bank i hvidvasksagen i Estland.

Når Nordea-aktien falder så meget, som den gør i dag, så skyldes det, at nervøsiteten fra hvidvaskskandalen i Danske Bank smitter af på Nordeas investorer.

- Hvis denne her nyhed var kommet for 1-2 år siden, så havde aktien ikke reageret så kraftigt, som den gør i dag. Det skyldes særligt det, vi har set i Danske Bank, hvor hvidvasksagen har vokset sig større og større over en periode, siger Mikkel Emil Jensen og tilføjer:

- Med det samme, at der bare er de mindste antydninger til, at der kunne være noget lignede i andre banker, så bliver råbt 'vagt-i-gevær' hos investorerne, og det resulterer i fald i aktien.

Risiko for bøde stadig lille

Når aktien falder med fire procent, så er den en relativ stor ændring i forhold til det beløb, som angiveligt skulle være hvidvasket.

- Lige nu er der rigtig meget spekulation og meget lidt fakta om, hvad der er op og ned i sagen. Spekulation og usikkerhed er gift for markedet, siger Mikkel Emil Jensen.

De mistænkelige overførsler for 1,1 milliarder kroner. Dermed er omfanget af overførsler stadigvæk til den lave side sammenlignet med andre hvidvasksager. Og dermed er risikoen for, at banken bliver straffet med en bøde ifølge Mikkel Emil Jensen endnu ret lille.