Hvor meget har du til gode? Beregn både tre og fem ugers indefrosne feriepenge her

De sidste to ugers feriepenge skal også udbetales, mener politisk flertal. Prøv DR's opdaterede beregner her.

(Foto: (C) DR Nyheder)

Fra 1. oktober åbner regeringen for kassen med tre ugers feriepenge svarende til 59 milliarder kroner.

Det betyder, at du fra den dag kan søge om at få udbetalt tre af de fem ugers feriepenge, der ellers skulle være indefrosset frem til den dag, du går på pension.

Pengene svarer til 12,5 procent af din ferieberettigede løn - og er penge, som din arbejdsgiver indberetter til ATP.

Det vil altså sige, at har du opsparet 40.000 kroner i indefrosne feriepenge, så vil det være 24.000 kroner, der kan udbetales - før skat.

De tre ugers feriepenge kan du søge om frem til 1. december, hvorefter de bliver stående som planlagt, hvis ikke du får dem udbetalt.

Et politisk flertal taler dog nu om at give lønmodtagerne adgang til de sidste to af de i alt fem ugers feriepenge.

Ifølge aftalen om den økonomiske sommerpakke skal det nemlig drøftes ved forhandlinger her i efteråret.

I beregneren herunder kan du indtaste din månedsløn og se, hvor meget mere du vil kunne få udbetalt ved både tre og fem ugers feriepenge - før skat.

Når der tales om 'indefrosne' feriepenge, så er det, fordi feriepenge optjent mellem 1. september 2019 og frem til 31. august 2020 er en del af overgangen til den nye ferielov.

Den nye ferielov, som flugter med EU's arbejdsmarkedsdirektiv, betyder, at danske lønmodtagere fremover optjener og afvikler ferie i samme ferieår.

Dermed erstattes den hidtil gældende ferielov med forskudt ferie, hvor man først har givet adgang til et års opsparede feriepenge i det efterfølgende ferieår fra 1. maj til 30. april.

Som en del af overgangsperioden skulle de indefrosne feriepenge - som nu kan komme delvist eller helt til udbetaling - indsættes hos fonden Lønmodtagernes Feriemidler og altså først komme til udbetaling ved folkepensionsalderen.

Facebook
Twitter