Hyppige jobskift kan skade din indtægt

Den almindelige opfattelse er, at jobskifte er den bedste metode til at få en hurtig lønforhøjelse. Men amerikanske undersøgelser tyder i stedet på, at jobskifte skader dine muligheder for at få mere i lønposen.

Vil du gerne tjene mange penge? Så er det måske en god idé at sætte pris på din nuværende arbejdsgiver. (Foto: AP © AP Graphics)

Vil du gerne tjene mange penge? Så skal du måske overveje at blive på din nuværende arbejdsplads. Tidligere har den gængse opfattelse været, at dem der jævnligt skifter fra job til job ender med mere i lønposen.

Men en ny undersøgelse fra University of British Columbia konkluderer, at ansatte som hyppigt skifter arbejde generelt ender med at tjene mindre, end deres trofaste kolleger.

Sociolog Sylvia Fuller står bag undersøgelsen, hvor hun har gennemgået data fra 6000 arbejdere i løbet af deres 12 første år på arbejdsmarkedet, skriver den amerikanske karriereside management-issues.com.

Jobskifte kan være fordel

Hun fandt frem til, at de fordele der er ved at skifte job hyppigt, finder sted tidligt i karrieren. Jobmobilitet kan være en fordel for lønnen hvis den er koncentreret i de første år på arbejdsmarkedet, og ikke forbundet med fyringer, nedskæringer og familierelaterede grunde.

Men generelt fandt sociologen frem til, at lønnen i det lange løb falder i takt med, at jobmobiliteten stiger.

En af grundene til, at folk der skifter job hyppigt ikke lykkedes med at få højere løn, er, at de ikke når at opbygge værdifuld erfaring hos den arbejdsgiver, de er ansat hos. Og dermed mangler de noget at slå på, når de sidder til lønsamtale med chefen.

Perioder uden ansættelse

Sociologen fandt også frem til, at når man skifter job ofte, så er der typisk også en tidsperiode, hvor man ikke er ansat nogen steder.

Og mange af dem, der hyppigt skifter job, er også dem, der ender med at ryge først i forbindelse med fyringer og nedskæringer. Og også det fører til mindre løn i det lange løb.

Sylvia Fullers undersøgelse kan måske få betydning for det amerikanske arbejdsmarked, hvor det er blevet meget almindeligt at hoppe fra job til job, fordi den almindelige opfattelse er, at det gavner lønnen.

Unge rådes til jobskifte

- I løbet af de sidste 30 år har vi set en nedbrydelse af langtidsansættelser, og unge mennesker får at vide, at de skal regne med mange forskellige ansættelser i løbet af deres karriere, siger hun og fortsætter:

- Men den her undersøgelse viser, at de karriereskift ikke nødvendigvis fører til højere lønninger, siger hun.

Sylvia Fullers undersøgelser er blevet publiceret i American Sociological Association's journal American Sociological Review.

FacebookTwitter