I årevis har nogle af Danmarks største banker opkrævet gæld stik imod reglerne

Antallet af kunder, der har fået inddrevet gæld fejlagtigt, kan være op imod flere hundredtusinder.

I alt har seks banker inddrevet gæld på en måde, der har overtrådt gældende regler. (Foto: © (Illustration) Søren Winther Nørbæk)

Danske Bank har ikke været en enlig svale, når det kommer til at inddrive gæld fejlagtigt.

For nu viser det sig, at nogle af Danmarks største banker i årevis har inddrevet gæld i strid med reglerne fra nogle af deres mest sårbare kunder.

Det skriver TV 2 og Berlingske på baggrund af aktindsigter, medierne har fået fra Finanstilsynet.

I alt har seks banker - herunder Jyske Bank, Nordea og Nykredit - opkrævet gæld fra såkaldte inkassokunder, der enten var beregnet forkert, forældet, eller som kunderne faktisk aldrig havde stiftet.

Og det chokerer cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen, at bankerne ikke har styr på basal bankdrift.

- Det rystende i det her er, at det er jo basalt bankdrift. Det er simpelthen administration af lån, det er opgørelser, det er bogføring og sådan noget. Man kan have mange holdninger til banker, men jeg tror, de fleste mennesker forventer, at en bank i hvert fald har styr på det helt basale omkring opgørelser af renter og gæld, siger Morten Bruun.

Finanstilsynet har krævet redegørelser fra bankerne, og det er på den baggrund, at fejlene er blevet opdaget.

Det er også de redegørelser, TV 2 og Berlingske har fået aktindsigt i.

- Kunder skal kunne have tillid til, at de ikke betaler mere tilbage til banken, end de er forpligtet til. Derfor er det vigtigt, at institutterne standser gældsinddrivelsen, hvis der er risiko for fejlagtig inddrivelse af gæld, skriver Finanstilsynet til DR Nyheder.

Bankerne beklager

DR Nyheder har bedt om aktindsigt i de samme redegørelser som Berlingske og TV 2, men har endnu ikke modtaget dem.

Flere af bankerne bekræfter dog oplysningerne om fejl overfor DR Nyheder og oplyser, at nogle af de berørte kunder allerede er blevet kompenseret.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med samtlige seks banker, men ingen har ønsket at stille op.

Nordea oplyser i en pressemeddelelse fra sidste uge, at der er risiko for, at op mod 154.000 kunder kan være blevet ramt af fejl siden 2010.

- Jeg vil først og fremmest gerne beklage, at der er sket fejl – og undskylde overfor de kunder, der er berørt af den her sag. I Nordea er vi meget optagede af at få løst disse problemer for kundernes skyld, og vi har siden 2020 arbejdet med at rette fejlene og sikre, at de kunder, der har betalt for meget af på deres gæld, kompenseres, siger Ulrik Johannessen, vicebankdirektør for privatkunder i Nordea Danmark, i pressemeddelelsen.

Ligeledes er man "ærgerlig" over fejlene hos Nykredit, og Jyske Bank beklager også.

- Det er meget uheldigt, at vi har begået fejl i forbindelse med gældsinddrivelse frem til slutningen af 2020. Det beklager vi, skriver Jyske Bank i et svar til DR Nyheder.

Danske Bank kendte til fejl i mindst 16 år

Det kom frem efter afsløringer i TV2 og Berlingske, hvor Finanstilsynet herefter krævede en redegørelse af banken.

I redegørelsen kom det blandt andet frem, at man allerede ved oprettelsen af et nyt gældsinddrivelsessystem i 2004 opdagede iboende fejl i systemet.

Og det er især de mest sårbare kunder, der har været udsat for den fejlbehæftede gældsinddrivelse.

Derfor synes Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, at det er yderst problematisk, det nu viser sig, at det er i store dele af finanssektoren, problemet har stået på - og ikke kun i Danske Bank.

- Vi skal jo ikke glemme, at det at have gæld er en stor og traumatisk oplevelse for mange. De har jo ikke siddet hjemme ved køkkenbordet og regnet bankens opgørelser efter. Fordi de fleste regner jo med, at en bank har styr på de helt basale ting omkring bogføring af lån og renter, siger han.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) er enig i den udlægning.

- Det, synes jeg, er meget alvorligt, fordi danskerne skal kunne stole på deres bank. Vi skal kunne have tillid til vores bank og vores bankforbindelse. Og det er meget alvorligt, at vi tilsyneladende nu igen står med en sag om uberettiget gældsinddrivelse, siger han til Ritzau.

Der skal ryddes op

Derfor skal der også hurtigt ryddes op hos bankerne, og kunderne skal kompenseres, mener Morten Bruun Pedersen. Og det kan kun gå for langsomt.

- Først og fremmest skal det ryddes op, og det skal ske hurtigt. Så skal man have et overblik over, hvor er der nogen, der har betalt for meget og forkert. Så skal der kommunikeres meget tydeligt og direkte til de her forbrugere, og så skal de jo have en kompensation, siger Morten Bruun Pedersen og fortsætter:

- Det er i hvert fald det, der skal ske, hvis jeg tager forbrugerbrillen på. Så synes jeg også, at Finanstilsynet har en opgave om at følge op på de her ting.

Samme forventning har ministeren.

- Min forventning er som sagt, at vi kommer helt til bunds i det her. Og jeg går ud fra, at bankerne selvfølgelig, som det mest naturlige gør deres alleryderste for at få ryddet op i det her hurtigst muligt, siger Morten Bødskov.