I Norge giver åbne skattelister øgede indtægter

Åbenhed om skat styrker skattemoralen, viser norsk undersøgelse. Ekspert tror, at det samme vil ske i Danmark

Åbenhed om skat styrker skattemoralen, viser norsk undersøgelse. Jurist og forskningschef på Journalisthøjskolen Oluf Jørgensen tror, at det samme vil ske i Danmark. (Foto: Per Hermansen © DR Bornholm)

Større åbenhed om skatteforhold styrker skattemoralen og giver flere penge i statskassen.

Sådan lyder konklusionen i en ny videnskabelig undersøgelse fra Norge, der er blevet færdiggjort, netop som Skatteministeriet i Danmark har oprettet en offentligt tilgængelig hjemmeside med oplysninger om selskabers skatteindbetaling, skriver Information.

Jurist og forskningschef på Journalisthøjskolen Oluf Jørgensen har skrevet en kommentar om den norske undersøgelse på hjemmesiden mediejura.dk.

Kan ikke bruges på Danmark

Han understreger, at undersøgelsen ikke er "direkte anvendelig på den nye åbning i Danmark", eftersom den handler om borgeres og ikke selskabers skatteforhold.

Men alligevel er undersøgelsen ifølge Oluf Jørgensen særdeles interessant i et dansk perspektiv, fordi den beskriver nogle grundlæggende mekanismer, som formentlig også vil gælde for selskaber.

Ifølge undersøgelsen har norske næringsdrivende indbetalt omkring tre procent mere i skat, efter nordmænds skatteoplysninger i 2001 blev tilgængelige på internettet. I 2011 svarede det til omkring 800 millioner norske kroner.

- Det ser ud til, at åbenhed disciplinerer folk og styrker skattemoralen, siger Thor O. Thoresen, der er seniorforsker ved Norges Statistik og har været med til at udføre undersøgelsen, der så vidt vides er den første af sin art i verden.

Oplysningerne var ikke på nettet

Thor O. Thoresen påpeger, at oplysninger om nordmænds skatteforhold også før 2001 var tilgængelig for offentligheden, men på en mere besværlig måde.

De fandtes ikke på internettet, men for de fleste kommuners vedkommende i opgørelser, som borgerne skulle hen på det lokale skattekontor for at se.

- Det vil sige, at der ikke som i Danmark er tale om et spring fra total lukkethed til offentliggørelse på internettet, siger forskningschef Oluf Jørgensen.

- Derfor kunne man faktisk godt gætte på, at den virkning, man har dokumenteret i Norge, vil være endnu større i Danmark.

/ritzau/

Facebook
Twitter