Ib ansætter kun østeuropæere: Slut med dovne danskere

I Glamsbjerg på Fyn arbejder 10 østeuropæere hver sommer som jordbærplukkere. Ifølge landmanden Ib Walter Jensen er de bedre arbejdskraft i markerne end de danske arbejdere.

Landmanden Ib Walter Jensen hyrer år efter år østeuropæiske arbejdere til at plukke sine jordbærmarker. De er mere pålidelig arbejdskraft end danskerne, mener landmanden. (© DR)

Når jordbærene er plukkemodne og markerne skal rømmes i Glamsbjerg på Fyn, så er det unge østeuropæere, der traver frem og tilbage mellem rækkerne.

- De knokler og de lægger sig ikke syge, når det regner, konstaterer landmanden Ib Walter Jensen overfor DR Nyheder.

Han har lige nu 10 østeuropæere fra Rumænien, Ungarn og Litauen gående i sine marker.

Hænderne skruet anderledes på

Sidste år var der flere end 74.000 østarbejdere i Danmark. Det er en stigning på 10.000 i forhold til året før. Og det er især landbruget, der benytter den billige østeuropæiske arbejdskraft.

- Vi oplever, at de ikke har nogen sygedage, og de er indstillet på at tjene penge. De laver simpelthen mere end danskerne, selvom akkorden er den samme. Jeg ved ikke hvorfor, men de har skruet hænderne anderledes på, siger landmanden, der desuden sidder i bestyrelsen i organisationen Landbrug & Fødevarer.

De arbejdende i marken får 6,5 kroner for hvert kilo jordbær, der bliver samlet ind. Det er uanset, om de er danskere eller udlændinge. Landmanden vil nemlig gerne have danske arbejdere også. Og der var også et par stykker, der ansøgte, men der var alle stillinger allerede besat.

Lønnen skal være konkurrencedygtig

Landbruget har tidligere slået stillinger op, men ifølge Ib Walter Jensen er det umuligt at skaffe nok danskere, der har lyst til at rende rundt i marken hele sommeren til den løn han kan tilbyde. Som oftest er dem, der melder sig, studerende. Og lønnen er der ikke meget at gøre ved.

- Hvis jeg ikke kan levere en konkurrencedygtig pris, så kommer danskerne til at købe deres frugt fra andre lande. Så er det udlændinge i udlandet, der producerer vores frugt og grønt. Så derfor bliver jeg nødt til at holde akkordlønnen, der hvor den er nu, konstaterer landmanden.

Forskel på danskere og østarbejdere

Ib Walter Jensen fortæller, at frugtplukkerne tjener meget forskelligt, fra 60 - 120 kroner i timen, afhængigt af hvor effektive de er. Generelt er østarbejderne bedre, fordi de ifølge ham både kan arbejde og snakke sammen samtidig, mens "der går mere hygge i den" for danskerne.

De fleste østarbejdere tjener i den højere ende og har været der flere år i træk, men han havde dog lige en enkelt, der i gennemsnit kun havde tjent 70 kroner i timen i år. Og han regnede derfor heller ikke med, han ville komme tilbage til næste år.

Det er dog ikke kun østarbejdere og danskere, der er forskel på.

- Der er en klar forskel på drengene og pigerne af de danskere studerende, der har været og plukke jordbær her. Pigerne er meget mere effektive til at plukke jordbær, siger han.

4 ud af 10 landbrug bruger østeuropæere

Den fynske landmand er langt fra den eneste, der har fået øjnene op for den østeuropæiske arbejdskraft.

Kigger man specifikt på erhverv er landbruget 4 af 10 virksomheder, der benytter sig af østeuropæisk arbejdskraft. Det viser en aktuel undersøgelse fra FAOS, Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet.

Ifølge Jonas Felbo-Kolding, der er videnskabelig assistent ved FAOS, er Ib Walter Jensen ikke den eneste, der ser lønnen som en afgørende faktor. Landbruget er nemlig særligt udsat for international konkurrence.

- Det at man er i direkte konkurrence med lande, hvor lønnen er lavere end i Danmark, kombineret med at man bliver nødt til at have mange til at løse opgaverne i marken gør, at landbrug har en særlig grad af brug for østeuropæisk arbejdskraft, konstaterer han.

Østeuropæere populære i EU

Samtidig vurderer hele 85 procent af virksomhederne inden for landbruget, at de østeuropæiske arbejdstagere er mere arbejdsvillige end danske.

Da EU udvidede sin medlemsskare med ti nye østlande i 2004, var der omkring 11.000 østarbejdere i Danmark. I dag er antallet næsten syvdoblet, og i en række brancher spiller den billige arbejdskraft en afgørende rolle.

Tal fra Jobindsats.dk viser, at der i 2012 arbejdede flere end 74.000 østeuropæere i Danmark, hvor flest arbejder med rengøring, næstflest i landbruget og tredjeflest i byggebranchen.

Facebook
Twitter