Ideernes Danmark: Drop en helligdag

Skift Store Bededag ud med en arbejdsdag. Sådan lyder en ide fra tænketanken Ideernes Danmark. Det vil give statskassen tre milliarder, vurderer økonom.

Påskeæg, familie, påskeliljer, forår (© Colourbox)

Regeringen bør afskaffe Store Bededag, 2. påskedag og 2. pinsedag for at få danskerne til at arbejde mere.

Sådan lyder et forslag fra Ideernes Danmark - en tænketank, som skal inspirere politikerne til, hvordan Danmark bliver styrket til fremtiden.

- Det giver mindst 15 timer per år, og det bliver båret af alle uanset jobtype, skriver Kjeld Christensen, som er en af idemagerne.

Økonom bakker op

Ideen får opbakning fra seniorøkonom i Danske Bank, Steen Bocian, som vurderer, at det vil give mange penge i statskassen.

- Jo mere vi arbejder, jo flere penge kommer der ind i statskassen, fordi når man arbejder en dag mere, er der en dag mere at beskatte, og det giver penge i statskassen. En enkelt arbejdsdag ekstra vil give statskassen omkring tre milliarder kroner, siger han.

Behov for flere hænder

Han understreger dog, at det skal være behov for ekstra arbejdskraft i samfundet, før en ekstra arbejdsdag er en god ide. Og mere arbejdskraft er der ikke brug for lige nu.

- Men når vi er i en normal konjunktursituation igen, vil det være et godt redskab, som kan sidestillles med at beskære efterlønnen. Det har ikke en ligeså stor effekt, men mekanismen er den samme. Hvis vi arbejder noget mere, bliver vi rigere, og dermed vil der også være godt for statskassen, siger Steen Bocian.

Norge har gjort det

Tilbage i 2010 foreslog De Radikale, at Store Bededag skulle afskaffes netop for at skaffe flere skattekroner. Men partiet har ikke siden meldt ud, om forslaget skal realiseres.

I Norge flyttede man Store Bededag til en søndag helt tilbage i 1950 og sikrede på den måde, at helligdagen ikke gik ud over arbejdskraften.

Mener du, at Danmark skal gå samme vej, så kan du stemme på forslaget på Ideernes.dk. På sitet kan du også komme med din ide til politikerne, og stemme på den ide, der er din favorit.