Ikke alle fødevarer er steget i pris: Her er måltiderne, du kan blive mæt af uden at blive flænset

Hvis du er vild med fisk og skaldyr, kan du faktisk spare penge på madlavningsbudgettet.

(© (C) DR/Katrine Holst)

Føler du dig flænset, når du skal betale for din mælk, pasta og skyr i supermarkedet, så er der ikke så meget af sige til det.

Priserne på stort set alt er på himmelflugt. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne er steget 5,4 procent det eneste år. Det er den højeste prisstigning siden maj 1985.

Men selvom de fleste madvarer er steget voldsomt, så er der faktisk også ting, hvor priserne ligger stabilt eller endda er faldet.

Blandt andet kan du med sindsro lægge ris, frossen fisk og skaldyr i indkøbskurven. Priserne på de varer er faldet med mellem en og knap ti procent, viser tallene.

For at gøre det lidt lettere for dig har vi spurgt to ambassadører for Stop Spild Af Mad om, hvordan du tryller de bedste retter frem, samtidig med at du ikke bliver flænset, når du svinger dankortet.

1

Forretter

Fiskesuppe er en af de forretter, du kan lave, hvor du rent faktisk kan lave det billigere, end du kunne for et år siden. (© (C) DR/Katrine Holst)

Frosne skaldyr og fisk på frost er noget af det, der er faldet i pris. Og de to ingredienser er perfekte til at lave flere forretter med, fortæller Yvonne Luff Gottfredsen, der er ambassadør for Stop Spild Af Mad.

- Frossen fisk kan man bruge til at lave en laksemousse eller torskemousse. Det er godt til påskebordet med rugbrød og æg. Og der er flere tilbud på æg i påsketilbudsaviserne, siger hun.

Mens den ferske fisk er steget med lidt over syv procent i løbet af det seneste, så er den frosne af slagsen faldet med knap 10 procent. De frosne skaldyr er dog kun faldet knap en procent.

En anden ide er at lave skaldyrssuppe, fortæller Yvonne Luff Gottfredsen.

- Rejer og krabber er noget af det, man kan bruge. Ellers kan man også lave en fiskesuppe eller en grøntsagssuppe med et par kammuslinger ovenpå, siger hun.

Du kan gå på jagt efter opskrifter i DR's madunivers her:

2

Hovedretter

(© (C) DR/Katrine Holst)

Ris er noget af det, du kan guffe i dig med god økonomisk samvittighed. Modsat pasta er de små hårde korn faldet med en procent i det seneste år, og ris passer perfekt som tilbehør til en masse gryderetter.

Problemet er dog klimaet. Det fortæller Birte Brorson, der rådgiver af professionelle køkkener i økologi og bæredygtig drift.

- Ris er den mest klimafjendtlige af alle kornsorter. Faktisk er der flere af de ting, der falder i pris, som ikke er en del af kostrådene, og som vi bør spise mindre af, advarer hun.

Nogle af de ting er blandt andet pizza, madtærter, chips og læskedrikke, hvor de friterede, salte kartoffelskiver er faldet med hele fire procent.

Dog kan de billigere frosne fisk også hjælpe her, og ifølge Yvonne Luff Gottfredsen er fiskelasagne et godt bud.

Birte Brorson anbefaler, at man køber mere grønt og sparer på kødet. Samtidig bør man købe grønt i sæson og lave sin mad fra bunden, hvis man vil sikre en lavere pris. (Foto: Meincke Sif)

Frossen fisk får også en mindre pil opad af Birte Brorson, hvor hun understreger, at fangsten helst bør være bæredygtig.

Frossen fisk kan dog frembringe rynker i panden hos nogle, men hvis den optøs korrekt, så kan smagen faktisk være fremragende.

- Fisk bliver frosset, mens det er friskt. Faktisk er frossen fisk oftest mere frisk end den i køledisken. Så det kan sagtens smage friskt, hvis man bare optør det ordentligt, siger hun.

- Det foregår i køleskabet og ikke på køkkenbordet, hvor fisken ligger i stuetemperatur og sopper i sit eget hygiejnebind.

Hun forklarer i øvrigt, at man med fordel kan pakke madrester fra dagen før ind i en eller anden form for dej, hvis man vil undgå madspild. Det kan være en pandekage, et pitabrød, en tærte, et stykke butterdej eller smide lidt fisk på en pizza.

Hvad angår kød, mener både Birte Brorson og Yvonne Luff Gottfredsen, at man kan droppe dele af det og erstatte det med de billigere grøntsager.

En af de retter er gryderetter.

- Reducér mængden af kød til det halve af det, du normalt bruger, og erstat det med finthakkede eller blendede grøntsager. Grøntsager er mættende og rig på fibre – eller man kan udskifte det med bælgfrugter, siger Yvonne Luff Gottfredsen.

Af grøntsager bruger hun selv broccoli, blomkål eller gulerødder, men hvidkål er også et godt bud.

- Hvidkål og spidskål er lidt en skjult kødgrøntsag, og hvis du vil have kød i, kan du blande hvidkål i en pastaret med svinekød. Svinekød er den kødvare, der er steget mindst i pris.

Du kan gå på opskriftsjagt på dr.dk/mad her:

3

Dessert

Frisk frugt er stort set steget i samme omfang som andre varer. Derimod er dåsefrugt steget mindre. (© (C) DR/Katrine Holst)

Selvom man kan servere risengrød, risalamande og chips, så er mulighederne ikke store for en inflationslav dessert. Yvonne Luff Gottfredsen peger dog på en frugtsalat, som hun kalder abemad.

- Man skærer noget frugt i mundrette stykker og blander det med hakkede mynteblade, som heller ikke er steget meget. Så kan man toppe det med noget skyr, hakkede nødder og chokolade.

Alternativt peger hun på en crumble cake med dåsefrugt, som er steget med under en procent, mens frisk frugt er steget med næsten seks procent.