Ikke fyringsgrund at kalde muslim for "hættemåge"

Coop Danmark må betale erstatning til bortvist medarbejder, der kaldte muslim for "hættemåge".

Coop Danmark må betale erstatning til en bortvist medarbejder, der kaldte muslim for "hættemåge".

En dumsmart bemærkning, men ikke chikane, vurderer retten.

Det koster Coop Danmark næsten 175.000 kroner at have bortvist en medarbejder, der kaldte en muslimsk kollega med tørklæde for "hættemåge".

For selv om udtrykket ifølge Sø- og Handelsretten er nedsættende, så havde medarbejderen ikke været grov i munden tidligere og fik heller ikke lov til at forklare sig før bortvisningen fra en Kvickly-butik.

Dommen meget hård

Coops advokat Frederik Brocks kalder dommen meget hård.

- Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre et sundt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne ikke diskriminerer eller chikanerer hinanden.

- Når en medarbejder kalder en kollega for "hættemåge", kan det kun opfattes som diskriminerende og ydmygende. Det bliver en ansvarlig arbejdsgiver nødt til at reagere på, siger han.

Retten lægger i dommen vægt på, at medarbejderen ikke sagde "hættemåge" direkte til den muslimske kollega.

Dumsmart og tankeløs bemærkning

På baggrund af den bortvistes egen forklaring er det rettens opfattelse, at bemærkningen er dumsmart og tankeløs, men ikke direkte chikane.

Frederik Brock peger på, at arbejdsgivere fremover får svært ved at gribe ind over for chikane.

- En afgørelse som denne stiller arbejdsgiverne i en umulig situation, når de på den ene side har ansvaret for at sikre et sundt arbejdsmiljø, men på den anden side risikerer at skulle betale erstatning, når de griber ind over for sådanne grovere overtrædelser, siger han.

Coop Danmark overvejer at anke

HK har kørt sagen for den bortviste medarbejder.

Sø- og Handelsretten slår i dommen fast, at udtrykket "hættemåge" generelt er nedsættende og nedvurderende, men skriver samtidig:

- Retten må være enig med HK i, at udtrykket - i lighed med en række andre udtryk af tilsvarende karakter - alt efter den sammenhæng og det tonefald, hvori det fremsættes, kan optræde i forskellige grader af grovhed og på en sådan måde, at dets betydning efter omstændighederne kan være nuancemæssigt forskelligartet.

Coop Danmark overvejer nu, om sagen skal ankes.