Ikke kun efter fyraften: Virksomheder laver sort arbejde for milliarder

Det er ikke kun private, der får udført måneskinsarbejde, viser analyse. Men Skat kan ikke garantere øget kontrol.

Dansk Byggeri opfordrer SKAT til at udføre flere stikprøver i virksomhederne for at komme måneskinsarbejdet til livs. (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Sort arbejde er ikke bare træterrassen eller malerarbejdet, der udføres af håndværkere efter fyraften derhjemme i privaten.

Også ude i danske virksomheder bliver der udført måneskinsarbejde.

Og virksomheder snyder ifølge en ny analyse fra Dansk byggeri skattefar for 22 milliarder kroner årligt.

- Det er ny viden det her, SKAT opgør slet ikke virksomhedernes sorte arbejde i dag, siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri.

Senest har Rockwool Fonden opgjort omfanget af sort arbejde i Danmark, men kun den del, der udføres for private borgere. Årligt skønner fonden, at private danskere årligt køber sort arbejde for 52 milliarder kroner.

Med det nye tal fra Dansk Byggeri kommer det samlede tal for sort arbejde op på 74 milliarder kroner årligt.

Styrk kontrollen

Hos SKAT anerkender fagdirektør Jim Sørensen, at der er en stor udfordring med sort arbejde i virksomhederne, men ikke beløbets størrelse.

- Der er ingen tvivl om, at der foregår sort arbejde. Men det her tal har jeg svært ved at forholde mig til, fordi det er en anden definition af sort arbejde, end den vi bruger.

Dansk Byggeri opfordrer SKAT til at udføre flere stikprøver i virksomhederne for at komme måneskinsarbejdet til livs.

- Det store flertal af lovlydige virksomheder, som lever op til alle regler, bliver udsat for en unfair konkurrence fra de virksomheder, der arbejder sort, siger Lars Storr-Hansen.

Samtidig mener han, at SKAT har en stor samfundsmæssig interesse i at øge kontrollen.

- Det offentlige går glip af et tocifret milliardbeløb i tabte skatteindtægter. Penge som kunne bruges enten på skattelettelser eller til at bygge mere infrastruktur for eller mere velfærd.

SKAT – vi er førende

SKAT glæder sig over, at Dansk Byggeri vil være med til at få ryddet op i det sorte arbejde ude i virksomhederne.

Men Jim Sørensen mener, at kritikken af manglende stikprøver er forfejlet.

- Vi er et af de førende lande i OECD. Vi har ved hjælp af stikprøver en meget præcis viden om at bygge- og anlægsbranchen og serviceområder som hotel og restauration, er nogen af dem, hvor der er mest sort arbejde. Så vi kan målrette vores lovgivning og vores kontroller.

Han vil derfor heller ikke love, at kontrollen fremover bliver forstærket.

- Jeg kan kun love, at de ressourcer vi har, bliver prioriteret.

På et enkelt punkt er der dog udsigt til bedre kontrol.

- Der er i den seneste finanslov afsat en kontrolpakke i forhold til de små virksomheder, hvor der selvfølgelig også er udbredt udeholdt omsætning, siger Jim Sørensen.