Ikke-rygere får højere løn end rygere

En virksomhed i Kolding giver ikke-rygerne tre kroner mere i timen end rygerne. Rygere holder nemlig længere pauser og bliver oftere syge. Kræftens bekæmpelse mener, det er diskrimination.

Kvit smøgerne og få lidt mere i løn. Sådan lyder tilbuddet til medarbejderne i virksomheden Jumbo Stillads. (© Stock Exchange)

Firmaet Jumbo Stillads i Kolding prøver nu at få medarbejderne til at kvitte tobakken ved at give ikke-rygerne mere i løn end rygerne.

- En ryger er mere syg end en ikke-ryger. Hans immunforsvar er lavere på grund af al den narkotika - som jeg kalder tobakken - han får ind i kroppen, siger direktør Birger Knudsen fra Jumbo Stillads.

30 minutters længere pause

En undersøgelse fra de svenske apoteker viser, at en ryger har otte dages længere sygefravær end en ikke-ryger, og at rygerne har 30 minutter flere pauser hver eneste dag. Og undersøgelsen konkluderer, at en rygende medarbejder i gennemsnit koster arbejdsgiveren 30.000 kroner mere om året end ikke-rygeren.

For et par år siden havde Jumbo Stillads et så højt sygefravær, at ledelse og medarbejdere besluttede at gøre noget drastisk ved det. I dag er der indført rygeforbud på virksomheden. Hvis medarbejderne vil ryge må det foregå udenfor.

Det er diskrimination

I Kræftens Bekæmpelse siger projektchef Niels Them Kjær, at det er diskrimination at give ikke-rygerne mere i løn.

- Vi går ikke ind for at forskelsbehandle medarbejderne på den måde, siger Niels Them Kjær.

Til gengæld er Dansk Metalarbejderforbunds formand i Kolding Hans Peter Jørgensen positiv.

- Hvis man på den måde kan afhjælpe folks dårlige vaner så er det udemærket. Efterhånden er det så almindeligt med rygeforbud, og her forsøger man i det mindste at honorerere folk, der holder op, siger Hans Peter Jørgensen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532dcddea11f9d0b28f30300

Facebook
Twitter