Ikke sikkert forsikringen betaler skaderne for storm og regn

Vildere vejr, med storme, orkaner og skybrud sætter vores boliger under pres. Og det er ikke sikkert, at forsikringen dækker skaderne

Peter Bech har haft flere oversvømmelser i sin kælder, hvor kloakvandet er nået et godt stykke op af væggen. (Foto: Finn Vest Christensen © DR)

Helle og Peter Bech har haft tre alvorlige oversvømmelser i villa-kælderen på Amager på grund af voldsom regn.

- Det sker hyppigere og hyppigere, at vi får vand i kælderen. Det er jo ikke holdbart. Nu er vi der, hvor vi må gøre noget, siger Helle Bech.

Det er en rigtig god ide. I princippet skal en vandskade være uforudsigelig, for at forsikringen skal dække skaderne. Men spørgsmålet for forsikringsselskaberne er om vandskaden stadig er uforudsigelig, når det sker tredje eller fjerde gang.

Ingen erstatning ved gentagelse

Forsikring & Pension oplyser til DR, at gentagne oversvømmelser kan få konsekvenser for husejere. Men det er det enkelte forsikringsselskab, der træffer beslutningen om stramninger.

- Når en forsikringskunde har været udsat for oversvømmelse i sit hus, er det naturligt, at selskabet bede kunden om at gøre, hvad han kan for at sikre, at det ikke sker igen. Men gør kunden ikke noget aktivt for at forebygge, kan selskabet efter denne skade være nødt til at stramme vilkårene for forsikringen, da risikoen ellers bliver for høj i forhold til, hvad forsikringen koster, siger konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikring & Pension.

Det kan være krav om klimasikring af huset. Det vil i de fleste tilfælde betyde krav om, at husejeren installerer højtvandslukke, der forhindrer, at overfyldte kloakrør sender vand op gennem afløb i kælderen.

Det kan være krav om, at man udskifter gipsvægge og dyre parketgulve i kælderen, med f.eks. fliser, der bedre tåler vand. Hvis ikke man gør det, så risikerer man at få en reduceret erstatning næste gang uheldet er ude.

Og så kan forsikringsselskabet vælge at forhøje selvrisikoen, altså den andel af skaden husejeren selv skal betale.

Højere selvrisiko

Stramningerne kan ramme alle husejere - også almennyttige boligselskaber.

Efter flere tilfælde af oversvømmede kældre har det almennyttige boligselskab Lejerbo i København fået fem-doblet selvrisikoen.

- Selvrisikoen for skader på bygningerne er steget fra 5.000 kroner til 25.000 kroner pr. skade. Det er faktisk noget der løber op i flere hundredtusinde kroner i mange af vores afdelinger, siger projektleder Inkie Holst fra Lejerbo.

Den ekstra udgift bliver lagt på huslejen. Men det er ikke det eneste, beboerne mærker.

- Vi har også oplevet, at en del forsikringsselskaber ikke vil forsikre ting af værdi, hvis beboerne har det stående i deres kælderrum, siger hun.

Lejerbo er nu gået i gang med at sikre deres boligområder mod voldsomt vejr.

Når Helle og Peter Bech nu vil klimasikre deres villa, så er det ikke så meget på grund af forsikringen, men for deres egen skyld.

- Det er jo ubehageligt at få oversvømmet kælderen. Og hvad nu hvis man er på ferie, når det sker næste gang. Der skal ske noget nu, siger Helle Bech.

Pengemagasinet sætter i aften fokus på, hvor stormsikre vores huse er, og om reglerne er gode nok. Det er 21.55 på DR1.

FacebookTwitter