Illegal kok afslører usle forhold hos dansk restaurant: 'Jeg sov på europaller i baglokalet'

Kinesere lokkes til Danmark med falske løfter. Huashan Hong knoklede alle ugens dage til 30 kroner i timen, fortæller han.

Huashan Hong kom til Danmark for at arbejde som kok. Arbejdsbetingelserne var dog noget under dansk standard. Han havde ikke en fridag i et halvt år, lønnen var lav, og han måtte sove i restaurantens baglokale, fortæller han.

Huashan Hong får det stadig skidt, når han færdes tæt på sin tidligere arbejdsplads.

Han fortæller, at det minder ham om en tid, hvor han dagligt måtte knokle op mod halvdelen af døgnets 24 timer alle ugens dage inklusiv weekend.

- Det gør mig vred og ked af det. Jeg væmmes over det, siger han.

Han havde ikke én eneste fridag i det halve år, hvor han arbejdede i restauranten Bao & Bar på indre Nørrebro i København, fortæller den 34-årige kinesiske kok.

Tip os:

  • 您是否遇到恶劣的工作条件? 告诉记者 Christian Bentsen.

  • Are you experiencing harsh working conditions in Denmark?

  • Arbejder du under dårlige forhold i Danmark?

  • E-mail: bent@dr.dk

Selv her på gaden i dagslys er Huashan Hong stadig bange for at løbe ind i sin chef fra dengang, fortæller han.

- Han lovede, at han kunne finde et sted, hvor jeg kunne bo. I stedet lod han mig bo i restauranten. Hver måned sagde han, at han ville finde et sted, men det skete aldrig, siger han.

Det var i opbevaringsrummet i restaurantens baglokale, at Huashan Hong boede. (© PRIVATFOTO)

Blev lokket til Danmark

Når man som Huashan Hong kommer fra et land uden for EU, kræver det en særlig tilladelse for at kunne arbejde her i landet.

Og det var også netop en arbejdstilladelse, Huashan Hong blev stillet i udsigt, da han kom til Danmark i august sidste år.

I stedet ventede et liv som underbetalt, illegal arbejdskraft, hvor han skulle lave mad og være tjener 10-14 timer dagligt - og når restauranten lukkede omkring klokken 23, skulle han gøre rent, fortæller Huashan Hong.

Hans chef lovede at finde en lejlighed til ham, men det skete aldrig, fortæller Huashan Hong. I stedet sov han på europaller i køkkenets baglokale og fik cirka 30 kroner i timen sort, fortæller han.

- Jeg boede i et meget lille rum i restauranten. Jeg sov på et underlag af træ med et tæppe. Nogle gange gjorde min ryg ondt, siger Huashan Hong.

Det var på nogle paller af træ med et tæppe over, at Huashan Hong sov. (© PRIVATFOTO)

Ordning åbner døren

DR har i samarbejde med Fagbladet 3F været i kontakt med politi, udlændingemyndigheder, eksperter og kinesiske kokke, der alle bekræfter historien om udnyttelse af kinesisk arbejdskraft i den danske restaurationsbranche.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der er myndighed på området, fortæller, at kinesere især lokkes til landet med en særlig beløbsordning, hvor udlændinge uden for EU kan få arbejdstilladelse i Danmark, hvis de tjener over 35.500 kroner om måneden.

På internettet findes der massevis af jobannoncer, der søger kinesiske kokke til at arbejde i Danmark. Men det er til arbejdsvilkår, der ligger meget langt fra de danske og i øvrigt med en løn, der slet ikke er i nærheden af de over 35.500 kroner, man skal tjene på beløbsgrænsen.

Kontorchef i SIRI Frederik Gammeltoft fortæller, at man flere gange tidligere er stødt på sager med kinesisk arbejdskraft, hvor der svindles med beløbsordningen.

- Vi har set eksempler på at kokke, der fået opholdstilladelse her i landet, ikke får den løn, de er blevet lovet. Der kan for eksempelvis være tale om, at den pågældende kok kan tage sin ægtefælle med, og så arbejder mand og kone så at sige to for ens pris, siger han.

Huashan Hong skulle både lave mad, være tjener og gøre rent på restauranten, fortæller han. (© (c) privatfoto)

Stigende antal kokke overrasker

Siden beløbsordningen blev indført, er der sket en markant stigning i antallet af kinesere, der søger og får tilladelse til at arbejde i hotel- og restaurationsbranchen.

I 2010 var antallet 22. Men sidste år var tallet steget til 582 – altså over 25 gange så mange kinesere i hotel- og restaurationsbranchen, der alle skal tjene over de 35.500 kroner.

Det står der i en kinesisk jobannonce:

  • Ansættelse af ægtepar i Danmark.

  • Begge kokke får sammenlagt løn på 15.000-18.000 DKK.

  • Daglig arbejdsdag på 12 timer – en månedlig hviledag.

  • Manden udfører kokkearbejde på arbejdsvisum.

  • Hustruen hjælper til i køkkenet på visum som medfølgende arbejdskraft.

  • Kilde: Wechat

Tallet kommer bag på Laust Høgedahl, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

- Det, at der optræder mange kokke fra Kina, kan jo godt overraske en lille smule, for det har i hvert fald ikke været hensigten med at sætte beløbsgrænsen, der hvor den ligger. Det er fordi, man gerne vil tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Arbejdsmarkedsforskeren kalder det "alvorligt", hvis kinesiske kokke hentes til Danmark i stor stil for at blive udnyttet.

- Det er ganske alvorligt for dem, der arbejder under de her forhold. Men det er selvfølgelig også alvorligt for vores arbejdsmarked mere generelt set, fordi det lægger et pres på den branche, siger Laust Høgedahl.

Politi: Papirerne er ofte i orden

Hos Københavns Politis særlige kontrolenhed tager man jævnligt på uanmeldt besøg på kinesiske restauranter. Vicepolitiinspektør Jakob Søndergaard bekræfter, at de ofte støder på problemer med ansatte.

- Vi oplever, at branchen ikke er helt ren på det her punkt. Det vil sige, vi kontrollerer det. Og hvis vi oplever, at der ikke var nogle sager i branchen, kunne det godt være, vi ville skrue ned, siger han.

Men samtidig understreger politiet også, at de på blandt andet kinesiske restauranter ofte oplever, at medarbejderen kan fremvise et gyldigt stempel om arbejdstilladelse.

- Det vi tjekker, når vi kommer ud, det er, om folk har deres opholdsgrundlag og deres arbejdstilladelser i orden. Har de det, så lader vi andre instanser kigge mere på det økonomiske, siger Jakob Søndergaard.

Styrelse: Metoder ændres hele tiden

Det er Styrelsen for International Rekruttering og Integration, der giver det grønne stempel i første omgang. Her erkender kontorchef Frederik Gammeltoft, at kinesiske kokke er en særlig udfordring for dem.

- Det er jo et komplekst område. De forsøg på omgåelse, som vi konstaterer, ændrer hele tiden karakter. Derfor arbejder vi hele tiden på at skærpe vores sagsbehandling, så vi også får sat en stopper for dem, der forsøger at snyde, siger han.

Men problemet er der jo stadig?

- Og derfor bliver vi også ved med at have fokus på skærpet sagsbehandling og skærpet kontrol, siger Frederik Gammeltoft.

Dagen efter, at DR Nyheder møder Huashan Hong på Nørrebro, rejser han hjem til Kina. Kokkens tillid til den tidligere chef er væk, og han savner sin familie, fortæller han.

- Jeg er vred. Jeg arbejdede så hårdt. Hvorfor gav min chef mig så ikke mere i løn, siger Huashan Hong.

DR har været i kontakt med Huashan Hongs tidligere chef samt ejeren af restaurant Bao & Bar. Ingen af dem ønsker at medvirke.