Ilse Jacobsen fra Løvens Hule: Jeg har krudt i rumpetten

Bilag har aldrig interesseret Ilse Jacobsen. Hun ville ønske hun vidste det samme om økonomi, da hun startede op, som i dag.

Ilse Jacobsen kaster sig hele tiden over nye projekter. Her er hun ved sit kurbad i Hornbæk. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Bøvl med banken, bilag og bogholderi er emner, der aldrig har interesseret modedesigner Ilse Jacobsen. Netop økonomien er ellers noget, hun råder kommende iværksættere til at have styr på.

Den 56-årige kreative kvinde fra Hornbæk giver for tiden sin ekspertise videre og kaster penge i lovende talenter i DR's iværksætterprogram "Løvens Hule".

Hendes egen forretning har vokset sig stor gennem mere end 23 år, og siden det hele begyndte med de velkendte gummistøvler, har hun konstant udvidet sin forretning med nye koncepter. Skulle hun selv gøre det hele om, ville hun ønske, at hun havde haft nogle af de erfaringer, hun selv har lært af gennem årene.

- Det havde været fantastisk at have haft det, jeg har i rygsækken nu. Så havde jeg undgået mange ting. Det kunne være fejlansættelser - det er svært at ansætte de rigtige mennesker.

- Det har også været hårdt økonomisk. Jeg har en dygtig CEO, og sådan en kunne jeg godt have brugt for 15 år siden. Jeg har fået en meget bredere viden på drift, strategi, forretningsgang og på mennesker, fortæller Ilse Jacobsen.

Banken ville ikke låne

Fra første færd voldte den økonomiske side af iværksætterplanerne problemer for Ilse Jacobsen, der ikke interesserede sig synderligt for den administrative del af forretningen.

- Jeg startede op fra bunden. Jeg var både bogholder, designer og sælger, og jeg egner mig ikke til at være bogholder. Det er vigtigt at finde ud af, hvor ens kompetencer ligger, for det kan gå grueligt galt, hvis man ikke har styr på økonomien fra starten.

- Jeg har hverken lånt af mor eller far, som kom fra en almindelig arbejderklasse. Jeg har ikke haft mulighed for at låne og måtte finde alternativer. Jeg havde fået tilsagn i banken og gjorde alt det, jeg skulle, men så ville de ikke låne mig pengene alligevel. Så jeg måtte låne dem privat af én, jeg ikke kendte, fortæller Ilse Jacobsen.

Da det økonomiske fundament var på plads, fik Ilse Jacobsen rimelig hurtigt succes. Hun fik skaffet kapitalen til en udvidelse, som kom ret hurtigt, fortæller hun.

- Min store lettelse var, da jeg fik en anden til at overtage finanserne og styre alt det med bankerne. Sådan er det også i dag - jeg er lykkelig for, at jeg ikke har noget med det at gøre. Bilag interesserer mig ikke.

- Jeg ville ud at sælge - jeg er den kreative. Så "skomager bliv ved din læst" - men det kan være svært, når man er alene i starten, siger Ilse Jacobsen.

Ilse Jacobsen på Hornbæk strand med de velkendte, farverige gummistøvler. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

De har ikke styr på tingene

Som mentor for iværksættere i "Løvens Hule" oplever hun en tendens, som går igen hos mange af deltagerne.

- Der er en del, der ikke har styr på deres ting. Det mindste, man kan gøre, hvis man søger kapital og hjælp er, at man har gjort sig nogle ideer og tanker om, hvor man vil hen, og hvordan man kommer derhen. Det er vigtigt, at sætte sig ind i tingene, understreger hun.

Derudover understreger hun, hvor mange kræfter og tid, det kræver, at være en god iværksætter.

- Det er hårdt, at være iværksætter i dag. Hvis man starter alene, er det mange timer, der skal lægges i det her.

- Man skal tro på sig selv og ikke være bange for at få armene ud fra kroppen. Man skal give rigtig meget af sig selv, for at få det til at lykkes, siger Ilse Jacobsen.

Nye ideer og ambitioner

Hun råder nye iværksættere til at spørge andre til råds og få en investor ind på et tidligt stadie. Få nogle 'kloge' penge ind, så man har lidt kapital og nogen at sparre med.

Hun har selv for nyligt hentet en ny investor i form af investeringsselskabet Voluntas, som har stærke profiler som Morten Albæk (tidl. kommunikationsdirektør i Vestas, red.) i spidsen.

- Vi har revet alle vægge ned i Ilse Jacobsen og er ved at bygge dem op igen. Jeg er ved at lave en helt ny organisationsstruktur og har fået nogle fantastiske kompetencer ind.

- Jeg er ude i lidt det samme, som jeg gør for andre. Det er den eneste mulighed for, at jeg kan vækste, som jeg vil. Vores mål er, at blive det hurtigst voksende brand i Norden over de næste tre år, og det kan jeg ikke uden de rigtige mennesker placeret på de rigtige stole, siger Ilse Jacobsen.

Ilse Jacobsens internationale virksomhed har konstant vokseværk. Udover hendes tøjkollektioner, en blomsterkæde, skønhedsprodukter, et spa i Hornbæk og arbejdet med iværksætterne fra "Løvens Hule", så kaster den energiske forretningskvinde sig jævnligt ud i nye projekter.

- Jeg har meget krudt i rumpetten og har altid noget igang. Selv om jeg er 56, er jeg ikke brændt ud endnu. Det er så forfærdeligt. Hver dag vågner jeg med en ny ide, lyder det fra en sprudlende Ilse Jacobsen.

I videoen herunder kan du få nogle af Ilse Jacobsens tips til andre iværksættere.